Nyheter
Begrepp om "reguljär arbetsmarknad" spär på osäkerhet
Regeringens nya sjukförsäkring innebär inte bara nya tidpunkter då prövning av arbetsförmågans nedsättning ska ske. Sjukförsäkringspropositionen lanserar även det nya begreppet "den reguljära arbetsmarknaden i övrigt". Kritiker menar att det kommer att påskynda utförsäkrandet av fler människor.
Osäkerheten är stor om hur den nya rehabkedjan i sjukförsäkringen kommer att fungera. Men som om den förvirringen inte var nog har regeringen i propositionen "En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång i arbete" (2007/08:136) även infört ett nytt begrepp som arbetsförmågan ska relateras till.
Nu ska Försäkringskassan pröva den sjukskrivnes arbetsförmåga mot "den reguljära arbetsmarknaden i övrigt". Tidigare har det under tio år gällt att arbetsförmågan ska ställas i relation till "på arbetsmarknaden normalt förekommande arbeten".
Båda begreppen är möjliga att tolka på olika vis. Men kring "på arbetsmarknaden normalt förekommande arbeten" har utvecklats en rättspraxis som enligt förbundsjuristen Phillip Eldon på LO-TCO Rättsskydd tydligt definierar vad som avses. I december skrev han ett brev till regeringen för att få klarhet i vad som är avsikten med att införa det nya begreppet "den reguljära arbetsmarknaden".
- Jag har fått svar, men det står ingenting i det. Det är ett goddag yxskaft svar, säger Phillip Eldon.
Arbetsförmåga är inget statiskt begrepp, menar han. Det är beroende av något att relateras till. Han oroar sig för att det nya begreppet kan leda till att det ställs högre krav på de försäkrade.
- Det finns formuleringar i propositionen som tyder på att man kan göra samma tolkning som tidigare. Men det finns också formuleringar som kan tolkas som att bedömningen ska omfatta fler arbeten och alltså ställer högre krav på den försäkrade. Det innebär att fler kan anses ha en kvarvarande arbetsförmåga och inte har rätt till ersättning. Så det finns en risk, tycker jag, att fler nekas ersättning, säger Phillip Eldon.
Mattias Lundbäck, politiskt sakkunnig hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, säger att förändringen inte har varit avsedd som en skärpning utan är ett försök att förtydliga.
- Syftet har varit att förtydliga så att det är otvetydigt vad som avses. Jag tror det är tydligare nu att det handlar om arbeten som är vanliga i alla kommuner, men att inte exempelvis lönebidragsarbeten ingår. Och udda arbeten som rakettekniker på Esrange i Kiruna är inte heller med i det begreppet så klart.
Mattias Lundbäck anser att det har varit otydligt vad egentligen "på arbetsmarknaden normalt förekommande arbeten" åsyftar.
- Det har ju varit uppe till rättslig prövning. Regeringsrättens utslag kom efter propositionen och gav en ganska restriktiv tolkning av vad ett normalt förekommande arbete är.
Nu blir det upp till Försäkringskassan och förvaltningsdomstolarna att utveckla en ny praxis kring begreppet "den reguljära arbetsmarknaden".
- Jag tror att det kommer att bli ganska svårt för Försäkringskassan och domstolarna att utveckla praxis på de kryptiska och dåligt formulerade styckena i propositionen, säger Phillip Eldon.
I remissrundan uttryckte Arbetsförmedlingen åsikten att begreppet "den reguljära arbetsmarknaden" behövde preciseras. Regeringsrätten tolkade "på arbetsmarknaden normalt förekommande arbeten" i en dom förra året (RÅ 2008 ref. 15). Men den domen meddelades någon vecka efter regeringens proposition.