Avtalsrörelsen

Avskedande i stället för lön efter kontakt med facket

Ingen lön förrän försäljningen går bättre, var den finska ägarkoncernens besked till säljarna. När de gick till facket blev de avskedade. Kränkning av föreningsrätten, anser facket och stämmer kemikalieföretaget.

Publicerad

Försäljningen gick dåligt på företaget i Stockholm, som bland annat säljer rengöringsmedel till företag. Resultatet från starten i januari i år till maj månad motsvarade inte alls den finländska ägarkoncernen förväntningar. Vd för koncernen kom på besök och meddelade personalen att deras löner skulle hållas inne tills det blev bättre fart på försäljningen. Det var den 21 maj.

Det fick flera i personalen att kontakta facket, däribland kvinnan som var anställd som säljchef för en grupp telefonförsäljare.

Unionen kallade till förhandlingar. Detta föranledde en ledamot i styrelsen att söka upp säljchefen. Han ska enligt stämningsansökan ha hälsat henne från koncernledningen, att eftersom personalen hade kontaktat facket ”så är det ni mot oss”.

Dagen därpå, den 28 maj, överlämnade samma styrelseledamot, utan motivering, ett skriftligt besked om avskedande till säljchefen. Därmed upphörde hennes anställning. I samma veva avskedades i stort sett också alla de andra.

Förbundet har förgäves kallat till tvisteförhandlingar när det gäller de avskedade.

Nu kräver förbundet ekonomiskt skadestånd till säljchefen, 63 000 kronor i månaden från och med 1 juni till och med dagen för huvudförhandling. Dessutom kräver förbundet sammanlagt 165 000 kronor i allmänt skadestånd till henne för två brott mot Las och 200 000 för brott mot MBL. Till sig självt kräver förbundet 200 000 för brott mot MBL och 15 000 kronor för brott mot Las.

Förbundet kräver också att bolaget ska betala säljchefens innestående lön, 46 480 kronor och 28 472 kronor i semesterlön. Dessutom finns ett krav på 30 000 kronor i allmänt skadestånd till henne för att bolaget inte har följt semesterlagen.

Mål A 131/15