nyheter

Avsikt att få fler IT-bolag teckna avtal

Åsa Zetterberg och Einar Humlin från TechSverige; Camilla Frankelius på Sveriges Ingenjörer; Martin Wästfelt, Unionen och Karolina Löf, TechSverige.

TechSverige, Unionen och Sveriges Ingenjörer kommer att förhandla fram ett nytt samarbetsavtal till hösten. Målet är bland annat att fler företag inom IT och telekom ska teckna kollektivavtal.

Publicerad Senast uppdaterad

Bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige har tecknat en avsiktsförklaring med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen som går ut på att man till hösten ska förhandla fram ett nytt samarbetsavtal om IT- och telekombranschens utveckling.

En bakgrund är att TechSverige lämnar Almega i slutet av året för att därefter stå på egna ben inom Svenskt Näringsliv. Därmed kommer det saknas ett samverkansavtal, en lucka som behöver fyllas.

Parternas gemensamma syfte är att ”främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige vilken präglas av en positiv arbetsmiljö, hållbarhet, mångfald och goda relationer mellan arbetsgivare och medarbetare samt fackliga företrädare på alla nivåer” skriver parterna i avsiktsförklaringen.

Att de två fackförbunden arbetar intensivt för att företag där de har många medlemmar ska teckna avtal, har framgått i flera sammanhang. Sedan Klarna tecknade har techbolaget Tobii AB gått med i arbetsgivarorganisationen TechSverige. Datorspelsutvecklaren Fatalist Development AB, mer känt som Avalanche Studios, har också tecknat avtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer.

På Medlingsinstitutets årliga lönebildningskonferens i februari deltog Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius i en paneldiskussion där hon fick frågan om det kommer att bli fler konfliktvarsel framöver, eller om Klarna var engångsföreteelse. Camilla Frankelius svarade att varsel inte är något man tar till i första taget.

– Men det kommer bli mer, det är jag ganska övertygad om, för det finns ett stort intresse för kollektivavtal. När vi tecknade med Klarna var det många medlemmar som hörde av sig från företag utan kollektivavtal. De säger ”nu vill vi också ha: nu får ni jobba här hos oss” och det gör vi också. Andra företag är på gång och vi jobbar tätt ihop med Unionen för det gör oss mycket starkare.

Camilla Frankelius fortsatte med att betona att det är förhandlingarna innan som är viktiga.

– Men det är många som tycker att det är bra att vi ryter ifrån, sade hon då.

Läget har inte förändrats, säger Camilla Frankelius till Lag&Avtal i dag.

–Vi arbetar med flera bolag. I första hand är det förhandlingar som gäller.

Organisationerna har bildat en styrgrupp för arbetet med det nya samverkansavtalet där Einar Humlin och Karolina Löf från TechSverige ingår tillsammans med Camilla Frankelius och Ola Sundström från Sveriges Ingenjörer samt Martin Wästfelt och Nicola Lewis från Unionen.

Läs mer: