Åsikter
Avhoppet – en plåga för alla
LEDARE. Tänk dig att driva ett företag där en grupp anställda säger upp sig samtidigt. De har bestämt sig för att starta eget – och för att konkurrera med dig. Att börja vifta med lagen om företagshemligheter räcker inte långt.
I bästa fall finns konkurrensklausuler inskrivna i anställningsavtalen. Fast det är inte sannolikt. Hittills har möjligheten att skriva in konkurrensklausuler varit begränsad, åtminstone på papperet. Ett gammalt kollektivavtal från 1969 reglerade när de fick användas.
Men sedan 1 december i år finns ett nytt kollektivavtal mellan Svenskt Näringsliv och PTK. Arbetsgivare över hela arbetsmarknaden har nu möjlighet att skriva in konkurrensklausuler. Förutsättningen är att företaget sitter på information som behöver hållas hemlig gentemot konkurrenterna.
För nyckelpersoner kan det vara vettigt med en konkurrensklausul. Inget river upp känslorna mer än när en anställd väljer att sluta för att börja konkurrera. Då anlitas skickliga advokater som hotar avhopparen med miljonskadestånd. Rättsprocessen blir en plåga för alla inblandade, den tar tid och kostar stora summor.
I det här numret skriver vi om ett sådant fall. Några konsulter bestämde sig för att sluta och starta eget. Arbetsgivaren gick förstås i taket. En lång och infekterad rättstvist blev följden.
Kanske hade tydlighet med konkurrensklausuler varit att föredra. Men sådana ska förstås användas med förnuft, eller ”restriktivt” som parterna väljer att uttrycka sig. Det finns flera skräckexempel på motsatsen, som telefonförsäljande ungdomar med konkurrensklausuler. De oskäliga konkurrensklausulerna var ett av skälen till att fackförbunden gick med på att skriva under avtalet. Enligt fackförbunden finns nu större möjligheter att få bort de oskäliga konkurrensklausulerna. Förhoppningsvis blir det mer ordning på klausulerna framöver.