Nyheter
Arbetslösa ska ordineras skola
Långt mer än hundra tusen inskrivna på arbetsförmedlingen saknar gymnasieutbildning. Förmedlingen får nu möjlighet att skicka dem att läsa in gymnasiet, med aktivitetsstödet i behåll.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att regeringen är övertygad om att det behövs mer arbetsmarknadspolitik och mer utbildning i arbetsmarknadspolitiken. Nordmark pekar på att gymnasieutbildning är mycket viktig för att alls få ett jobb.
– Vi ökar möjligheterna för fler arbetslösa att studera, säger Eva Nordmark på en pressträff med utbildningsminister Anna Ekström (S).
Arbetsförmedlingen får därför i uppdrag att anvisa fler arbetslösa till reguljär utbildning. Ett kraftfullt verktyg, enligt regeringen, för förmedlarna i strävan att den arbetslöse ska öka sina chanser att få jobb.
– Förmedlingen ska kunna ställa krav på den enskilde och säga: Om du ska kunna ha en egen försörjning framöver så är det utbildning som krävs, säger Nordmark, men vill inte säga om en arbetslös som säger nej till att sätta sig i skolan igen går miste om sin ersättning.
Under utbildningen, i ett år, ska den som utbildar sig få aktivitetsstöd. För den som har ersättning från a-kassan blir ersättningen lika stor.
Regeringen vill också att fler arbetslösa ska anvisas till kortare utbildningar för yrken där det, trots coronakrisen, är brist på folk. Det handlar bland annat om vårdbiträden och lastbilsförare.
– Får man en utbildning till vårdbiträde är möjligheterna till jobb efter det väldigt goda, säger arbetsmarknadsministern.
Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev