Avtalsrörelsen

Arbetsgivarnas krav: Större möjlighet till lokala avtal

Teknikföretagen ger tummen ner för fackens krav på 2,8 procentiga löneökningar. I stället vill de ha utökade möjligheter för arbetsgivarna att träffa lokala avtal om arbetstiden.<br>- Vi vill ha konkurrenskraftiga företag. Produktionsvolymen går upp och ner med högre intensitet än tidigare. Företagen måste kunna anpassa verksamheten efter rådande lägen, säger Åke Svensson, vd för Teknikföretagen.

Publicerad

Teknikföretagen träffade i dag sina motparter i IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Facken kräver löneökningar på 2,8 procent och lägst 700 kronor baserat på ett ettårigt avtal från den 1 april 2013. Men arbetsgivarna tycker att det är alldeles för mycket. Varken Åke Svensson eller Teknikarbetsgivarnas förhandlingschef Anders Weihe vill dock uppge någon siffra som skulle vara mer rimlig ur deras synvinkel.

- 2,8 procent är mer än 2,6 procent som vi kom överens om i förra avtalsrörelsen. Och då var det ett bättre konjunkturläge, säger Anders Weihe.

Teknikarbetsgivarna kräver ett treårigt avtal för att ha en lång planeringshorisont med tanke på det skakiga konjunkturläget.

- Skuldbergen i Europa måste betas av. Det är en besvärlig tid och det har varit en hel del varsel bland våra medlemsföretag och andra företag. Det är ett tecken på att företagen ser att rådande konjunktur blir långvarig, säger Åke Svensson.

Teknikarbetsgivarna vill även ha en fortsatt decentralisering av förhandlingssystemet så att de lokala parterna får större utrymme att komma överens om villkor som är anpassade efter varje verksamhets situation. Teknikarbetsgivarna kräver en fullständig lokal disposivitet i löneavtalen.

- Vi vill ha en mer företagsnära lönebildning. Företagen utvecklas olika och man vet bäst lokalt hur förutsättningarna ser ut, säger Åke Svensson.

Inom Unionens avtal hoppas arbetsgivarsidan att få in en lönebildningsmodell med individuella lönesamtal där chef och medarbetare kommer överens om hur stor den ska vara. Sveriges Ingenjörer har redan en sådan modell. Teknikarbetsgivarna vill även slopa individgarantin och ändra i arbetstidavtalet så att allmän övertid får tas ut med 50 timmar under en kalendermånad beräknad som ett genomsnitt under en rullande tremånadersperiod.