Nyheter
Är det OK att säga upp vikarierna?
Det finns alltid en oro då man som arbetsgivare anställer någon som vikarie för någon annan som ska vara studieledig eller föräldraledig. Oron gäller att "tänk om den tjänstledige kommer tillbaka i förtid", det vill säga avbryter studierna eller att det skulle hända något med det väntade barnet. Då det gäller studieledighet kan man ju prata om det, men då det gäller någon som ska vara föräldraledig känns det ödesmättat och oetiskt att ens föra det på tal. Kan ett vikariat villkoras? I så fall hur?
"Vikarieansvarig"
I anställningsskyddslagen finns två huvudtyper av anställningar, tillsvidareanställning och den tidsbegränsade anställningen. Vikariat tillhör kategorin tidsbegränsade anställningar. Vikariat kan bestämmas gälla längst till en viss tidpunkt. Anställningen medger då att uppsägning kan ske innan det datumet.
Lämpligt är att klargöra detta redan då vikarien anställs, i anställningsbekräftelsen eller i anställningsavtalet.
Det är inte givet att en arbetsgivare som anställer någon på ett längstförordnande kan säga upp just den person som är vikarie, om den tjänstlediga personen kommer tillbaka i förtid. Dessutom kan arbetsgivaren bli tvungen att betala uppsägningslön till vikarien och därigenom kanske dubbel lön.
För att undvika en sådan situation finns alternativet att knyta vikariatet till just den tjänstlediga personens frånvaro. "A anställs som vikarie för B till dess han/hon återgår i tjänst (dock längst till och med ett visst datum)". Ett sådant vikariat upphör automatiskt när den ordinarie befattningshavaren återgår i tjänst.
I vissa fall, vid längre vikariat, finns det enligt paragraf 15 i LAS en skyldighet för arbetsgivaren att ge vikarien ett besked om anställningens upphörande en månad i förväg.