Nyheter
Anders Borg: Omutbildning nyckelpunkt i tillväxten
Förre finansministern Anders Borg, M, och Irene Wennemo, tidigare statssekreterare, är överens om en sak: Kunskapsfrågorna och kompetensutveckling måste vara i centrum de närmsta åren. – I kunskapssamhället är utbildning och möjligheter till omutbildning en nyckelpunkt i alla tillväxtdiskussioner, säger Anders Borg.
Anders Borg och Irene Wennemo var två av de inbjudna gästerna vid ett lunchseminarium arrangerat av Industriarbetsgivarna, Livsmedelsföretagen och IKEM idag på förmiddagen. Temat var att reda ut förutsättningarna inför avtalsrörelsen 2020.
Anders Borg talade en bra stund om vikten av att behålla den nuvarande modellen där industrin sätter ett märke, som de övriga avtalsförhandlingarna håller sig inom.
– Det gäller nu att vi är förnuftiga och landar på ett märke där vi bevarar industriavtalets viktiga roll. Och att vi kanske också lägger större energi på tillväxtfrågorna än vad vi har gjort historiskt, säger den tidigare moderata finanasministern, från scenen på Biografen Sture i centrala Stockholm.
Ganska snabbt kommer han in på digitaliseringen, som under de närmsta åren leder till en stor omställning på den svenska arbetsmarknaden.
– Finanssektorn, handeln och många andra står nu inför betydande omställningar till följd av e-handeln och den pågående digitaliseringen. I kunskapssamhället är utbildning och möjligheter till omutbildning en nyckelpunkt i alla tillväxtdiskussioner. Jag tror att de får energi av att vi går in i rätt stor omställning av arbetsmarknaden på kompetenssidan. Man bör fundera på hur man från parternas sida och tillsammans med regeringen kan diskutera hur regelverket på arbetsmarknaden ska se ut och hur mycket resurser vi ska tillföra för omställning, vidareutbildning och uppgradering av kunskaper, säger Anders Borg.
Irene Wennemo, som har en bakgrund inom bland annat LO och som statssekreterare, håller med om hans analys.
– Alla arbeten kommer att bli påverkade av ny teknik. Väldigt många kommer inte längre att få arbetsledning av en förman utan via plattan eller telefonen. Det är där det framgår vad man ska göra. Det kommer också att utvärderas digitalt vad vi gör. Då behöver de här programmen vara tillgängliga för alla. Man måste vara hyggligt läskunnig och kunna hantera teknik, säger hon.
Både Anders Borg och Irene Wennemo konstaterar att universiteten och högskolorna idag inte alls är anpassade till att ta emot mängder av 40-,50- och 60-åringar som behöver uppdatera sina programmeringskunskaper eller skola om sig.
– Kompetensförsörjningsfrågan är den stora utmaningen. Om vi får en riktig konjunkturnedgång och många blir arbetslösa, då är det oerhört viktigt att de människorna kan ta sig in i utbildningssystemet och kan utnyttja det till att utbilda sig, säger Irene Wennemo.
Anders Borg talade även om vikten för parterna av att ha en realistisk, gemensam förväntansbild på avtalsnivåerna i kommande avtalsrörelse. Han menade att det är oeralistiskt att tro att nivån kan bli högre än runt 2 procent eller strax under. Han konstaterar även att vi har en låg produktivitetstillväxt och att investeringsnivån legat för lågt efter den stora globala krisen.
– Växlar vi ner till en halv procents produktivitetstillväxt, ja då ryms det kanske en 10 procentig ökning av vår levnadsstandard per 20:e år. Hela vår lönebildning är byggd på att vi varje år ska kunna höja lönerna lite. Det finns betydande risk för spänningar mellan människor och grupper om vi ska växla ner till en väsentligt lägre ökningstakt, säger Anders Borg.