Nyheter
Amerikanske fackbasen fick hjälp av Handels
Stuart Appelbaum, ordförande för det amerikanska facket RWSDU och det globala fackets handelssektor besökte nyligen Sverige. Då passade han på att tacka svenska Handelsanställdas förbund för stödet under en facklig strid med svenska H&M i New York City.
Hans fackförbund representerar bland annat 1500 H&M-anställda i New York City och Long Island.
– Vi var nyligen fast i en stor kontraktskonflikt med företaget. Vi krävde att deltidsanställda skulle få rätt att jobba åtminstone ett visst antal timmar per månad. Vi ville även ge arbetarna garantier för att de skulle få åtminstone några timmars minimal vila mellan stängning på kvällen och öppning av butiken nästa morgon. Jag är stolt att säga att vi förra månaden slöt ett nytt avtal med dessa förbättringar, mycket tack vare stöd från svenska Handels, säger han.
Stuart Appelbaum var för en tid sedan en av talarna under en eftervalskonferens som arrangerades av Arena Opinion och Handelsanställdas förbund.
Stuart Appelbaum belyste under sitt tal att många arbetare i den nya ekonomin, gig-ekonomin, fått försämrade villkor och knappt får en lön så att de klarar sig.
– När allt fler kunder börjar använda sig av internetshopping har lagren på de stora företagen fått högre arbetsbelastning. Lagerarbetarna tvingas jobba allt hårdare för att möta den stora efterfrågan. Det har lett till en lång lista av hälsoproblem och säkerhetsbrister. Arbetare blir skadade och dör. Varför har den fjärde industriella revolutionen skapat en arbetsmiljö som är så dålig för så många arbetare? frågar sig Stuart Appelbaum under talet.
Enligt honom håller arbetsgivare på att omdefiniera relationen till arbetarna. I många fall är de inte längre anställda i traditionell mening utan kontraktsanställda.
– Färre och färre stora företag kontrollerar allt mer av vår ekonomi. De har makt att diktera var, hur och när vi ska arbeta. Automatiseringen betyder också att många arbetare blivit, eller är på väg att bli, ersatta av maskiner, säger han.
Han nämner företaget Amazon som ett avskräckande exempel i sitt tal och delger berättelser från flera arbetare som fackliga representanter fått höra utanför en nyöppnad lagerlokal på Staten Island.
– En arbetare berättade hur han förväntas packa 300 lådor i timmen. Han kunde knappt hålla sig vaken under samtalet med den fackliga representanten. Det han beskrev fick oss att tänka på hur det måste ha varit att arbeta på en fabrik på 1800 talet, med enda skillnaden att det då inte kom några robotar swishandes förbi.
Arbetaren berättade för de fackliga repsrentanterna om hur han arbetade med svetten lackande på tredje och fjärde våningen i byggnaden, där det inte fanns aircondition, sprinklersystem eller fungerande rökdetektorer. Han sa sig vara allvarligt orolig för sitt liv när han arbetade i lokalerna.
– Ända sedan företaget öppnade lokalerna har arbetarna tvingats arbeta 10-12 timmar skift fem till sex dagar i veckan. Enligt arbetaren hade han inte träffat sin dotter på flera veckor eftersom resvägen mellan hemmet och jobbet tog fyra timmar, säger Stuart Appelbaum.
Han är allvarlig orolig över arbetarnas framtid globalt, i den nya ekonomin.
– Det handlar om hur arbetare kommer att bli behandlade, om det blir med respekt, säger Stuart Appelbaum från scenen på Mûnchenbryggeriet i Stockholm, där konferensen hölls.
En konferens som fokuserade på fackförbundens vägkarta till framtiden.