Nyheter

Almegachef brinner för flexibilitet och integration

– Jag arbetade ett tag som konsult men insåg att jag var bättre på mer långsiktig analys, säger Patrick Joyce. Foto: Erik Cronberg

Anställningsintervjun. Patrick Joyce är ny chefekonom på Almega. Han brinner för tjänsteföretagens betydelse för den svenska ekonomin. – Tre av fyra nya jobb kommer inom tjänstesektorn som är motorn i ekonomin. Utan nya jobb i privata företag blir det svårt att finansiera välfärd.

Publicerad
Men det verkar också vara i tjänsteföretagen som de kritiserade visstidsanställningarna finns.

– Jo, men det är bra med visstidsanställningar. Det sänker trösklarna till nya jobb. Så länge vi har höga ingångslöner måste vi hitta andra lösningar och då är visstidsjobben en väg.

Ditt intresse för en flexiblare arbetsmarknad verkar väl­tajmad med tanke på januari­över­ens­kommelsen och förslagen kring bland annat arbetsrätten.

– Ja, det här är reformförslag som ligger mig varmt om hjärtat. Jag har velat förändra det här länge. Nu ska vi på Almega jobba med att hjälpa politikerna med kunskap för att genomföra överenskommelsen.

Varför tog inte dåvarande Alliansregeringen fram de här förslagen redan 2006 när du började jobba på stats­råds­beredningen?

– Alla partier i Alliansen var inte redo för att förändra arbets­rätten då. Men nu har det skett en omorientering i det politiska mittfältet. Man har insett att det behövs reformer.

Vad betyder det för dig, i det här läget, att ha arbetat nära politikerna tidigare?

– Jag kan bidra med vad som krävs för att realisera reformer. En sak är att fästa dem på papper, en annan sak att göra verklighet av dem. Det kommer att bli ett hårt arbete att få detta genomfört. Inte minst när det gäller att göra Arbetsförmedlingen till en tillsynsmyndighet och låta privata aktörer arbeta med matchning.

Kommer din forskning kring integrationen på arbetsmarknaden att vara till nytta för Almega?

– Ja, mycket i min karriär har handlat om det. Eftersom det pensioneras fler än det tillkommer blir de nyanlända en viktig resurs. De är i rätt ålder men har inte alltid rätt kompetens. Då blir det viktigt med lärlingsjobb och etableringsjobb, där staten och arbetsgivarna delar på kostnaderna.

Du kom till Sverige från Irland med dina föräldrar, har det bidragit till intresset för integration?

– Ja, det tror jag. På den tiden var Irland ett av Europas fattigare länder. Många irländare har rört på sig, bemötts med skepsis och fått kämpa sig uppåt. Min pappa var dock tandläkare och integrerades snabbt.

Karriär

1998

Filosofie licentiatavhandling i nationalekonomi med tonvikt på arbetsmarknadsfrågor.

2006

Ekonomisk rådgivare i statsrådsberedningen.

2016

Forskare på Ratio om kompetensförsörjning, arbetsmarknad och integration.

2019

Chefsekonom på Almega.