Nyheter
”Äldre arbetskraft måste betraktas på nytt sätt”
Äldre blir piggare med åren, visar en ny studie vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. – Resultatet kan påverka diskussioner om pensionsåldern, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi.
Om du trodde att äldre per automatik blir tröttare har du fel. I alla fall vad gäller en bra bit över pensionsåldern, ungefär till 75-årsåldern, ser forskare istället en positiv utveckling: äldre blir piggare, mindre stressade och mer utvilade.
– Resultaten betyder att vi får förändra vår syn på åldrande. Det här kan ha betydelse för diskussioner om arbetslivets hållbarhet och pensionsåldern, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i psykologi vid Karolinska Institutet och Stockholms universitet.
Vilken slutsats drar du för diskussionen om pensionsålder?
– Att du blir piggare och fräschare tyder på att du inte blir sämre arbetskraft med åren utan bättre. Men alla går inte att dra över en kam, olika yrken har förstås olika förutsättningar, säger Torbjörn Åkerstedt.
Forskarna kunde konstatera att tröttheten hade minskat över tid i alla de tre undersökta yrkesgrupperna: högre tjänstemän, lägre tjänstemän och arbetare. Trots att sömnproblemen ökar något med åldern leder dessa inte till sämre utsövdhet och ökad trötthet.
– Dels handlar det om att den psykosocial belastningen minskar ju äldre man blir, dels att man med ökad ålder behöver mindre sömn.
Resultaten visar att även den fysiska arbetsbelastningen minskar med ålder, i alla fall för gruppen ”arbetare”. Mer livserfarenhet kan också leda till att arbetsbelastningen minskar i många yrken.
– Ju mer man lär sig om sitt arbete, desto mindre upplever man arbetssituationen som stressande. Därför finns det förmodligen även en erfarenhetseffekt, även om den är svår att mäta. Vi kan tolka det som att uppfattningen om stress i alla fall går ner, säger Torbjörn Åkerstedt.
Vad kan hr och personalchefer lära sig av era resultat?
– Man måste börja titta på äldre arbetskraft på ett nytt sätt. Det är viktigt att ta till sig att vissa viktiga funktioner vi har förbättras med åren och stressen minskar. Uppenbart är folk väldigt pigga och fräscha länge. Sedan finns det särskilt tunga arbeten förstås, då är det en annan sak.