Avtalsrörelsen
30 000 bankanställda riskerar bli avtalslösa
Finansförbundet har sagt upp avtalet sedan arbetsgivarna inte kunde gå med på förbundets krav på löneökningar. Vad är väl 3 procent i löneökningar jämfört med bankernas miljardvinster förra året, undrar förbundet.
– En löneökning på 3 procent skulle kosta 600 miljoner kronor, bankernas vinster 2010 blev 50 miljarder kronor – efter kreditförluster och skatter.
Så förtydligar Finansförbundet sitt beslut att säga upp avtalet, som därmed löper ut den 5 mars. Parterna har förhandlat sedan oktober, deras avtal gällde ursprungligen till den 31 december 2010 och har därefter förlängts. Men nu tog det stopp för Finansförbundet.
– Vi ska ha styrelsemöte i dag och besluta om vi ska lägga varsel och vad det i så fall ska innehålla, säger förhandlingsledaren Ulrika Boëthius, Finansförbundets 1:e vice ordförande.
Hon menar att förhandlingarna hade kommit ganska långt när det visade sig att arbetsgivarna inte vill gå med på någon central löneökningsgaranti och att de inte heller vill reglera arbetstiden centralt.
– De vill också ta tillbaka sådant vi tidigare förhandlat oss till. De vill strippa det centrala avtalet helt enkelt. Då sa vi stopp. Nu är vi tillbaka på ruta noll, säger Ulrika Boëthius.
Vd för BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, Gunilla Grenö bekräftar att det är stora ideologiska meningsskiljaktigheter mellan parterna. Diskussionerna har rört arbetstidsförläggning, osakliga löneskillnader och lönenivåer.
– Vi hade skissat på ett fyraårigt avtal, men det sprack på nivåerna, säger Gunilla Grenö.