Kan bestämmelsen i paragraf 10 i anställningsskyddslagen, om att uppsägning anses ske tio dagar efter det att rekommenderat brev med uppsägningen lämnats till posten, tillämpas analogt på en arbetstagare som anvisats skyddat arbete?
Bakgrund: Enligt paragraf 8 i anställningsskyddslagen skall en uppsägning från arbetsgivarens sida vara skriftlig. I uppsägningen skall anges vad arbetstagaren skall göra om han vill göra gällande att uppsägningen är ogiltig.
Enligt paragraf 10 i anställningsskyddslagen skall uppsägning lämnas till arbetstagaren personligen. Om det inte är skäligt att göra detta, får uppsägningen i stället skickas i rekommenderat brev till arbetstagarens senast kända adress. Uppsägning sker när arbetstagaren får del av uppsägningen. Om uppsägningen skickats i rekommenderat brev, anses uppsägning ske tio dagar efter det att brevet lämnades till posten.
En arbetstagare som vill yrka ogiltigförklaring av en uppsägning skall enligt paragraf 40 i anställningsskyddslagen underrätta arbetsgivaren om detta senast två veckor efter uppsägningen. Om arbetstagaren inte har fått något besked om vad han skall göra om han vill göra gällande att uppsägningen är ogiltig, är tidsfristen i stället en månad och räknas från den dag anställningen upphörde. Om förhandling inte har påkallats under underrättelsetiden, skall ogiltighetstalan väckas inom två veckor efter det att tiden för underrättelse gick ut.
Peder hade anvisats skyddat arbete hos Samhall. Han omfattades därför inte av anställningsskyddslagen (se paragraf 1 andra stycket punkt 4). Anställningsvillkoren för dem som anvisats skyddat arbete hos Samhall regleras i kollektivavtal. Av avtalet framgår att uppsägning skall ske skriftligt och på ett sådant sätt att det efteråt inte kan uppstå någon tvekan om när uppsägning skett. Vidare framgår att paragraferna 40-42 i anställningsskyddslagen gäller även för anställda som anvisats skyddat arbete.
Peder blev uppsagd av Samhall. I tingsrätten yrkade han att uppsägningen skulle ogiltigförklaras. Samhall bestred yrkandet och hävdade att Peder hade väckt talan för sent. Tingsrätten fastställde i mellandom att Peder hade förlorat sin rätt att föra ogiltighetstalan.
Peder yrkar att tingsrättens dom ändras.
Samhall bestrider yrkandet. Samhall skickade uppsägningen med rekommenderat brev till Peder den 28 juni 1994. Med en analog tilllämpning av paragraf 10 i anställningsskyddslagen skedde uppsägningen den 8 juli 1994. Brevet innehöll också besked om vad Peder skulle göra om han ville göra gällande att uppsägningen var ogiltig. Därför skulle Peder ha underrättat Samhall om att han avsåg att yrka ogiltigförklaring inom två veckor efter den 8 juli och därefter väckt talan inom två veckor efter det att tiden för underrättelse gick ut. Peder väckte talan först den 1 december 1994, det vill säga för sent.
Peder hävdar att han inte fick del av uppsägningen förrän i november 1994. Dessförinnan trodde han att Samhall och hans fackliga organisation förde förhandlingar om hans anställning. Han fick inte något besked om vad han skulle göra om han ville göra gällande att uppsägningen var ogiltig. Tiden för att väcka talan gick därför ut först den 7 februari 1995, det vill säga en månad efter det att anställningen upphörde. Därför väckte han inte talan för sent.
Domskäl: Det rekommenderade brevet med uppsägningen kom i retur till Samhall. Det är därför inte bevisat att Peder verkligen fick del av uppsägningen före november 1994. Bestämmelsen i paragraf 10 i anställningsskyddslagen om att uppsägning anses ske tio dagar efter det att brevet lämnades till posten, kan inte tillämpas på detta fall därför att kollektivavtalsparterna inte hänvisat till den bestämmelsen i avtalet.
Det är inte bevisat att Peder vid något tillfälle blev upplyst om vad han skulle göra om han ville göra gällande att uppsägningen var ogiltig. Tiden för att väcka talan gick därför ut den 7 februari 1995. Peder väckte alltså sin ogiltighetstalan i tid.
Domslut: Tingsrättens dom ändras. Peder har inte förlorat sin rätt att föra talan om ogiltigförklaring av uppsägningen. Domen var enhällig.