DOMSREFERAT

En halv arbetsinsats är sakliga skäl för uppsägning

Lagerarbetaren gjorde andra saker större delen av arbetstiden än att jobba. Därmed hade bolaget sakliga skäl för att säga upp personen. Arkivbild.

CEVA Logistics Nordic Services AB hade rätt att säga upp en lagerarbetare av personliga skäl då han ägnade mindre än halva arbetstiden åt faktiskt arbete.

Publicerad Senast uppdaterad

ARBETSDOMSTOLEN

Fakta i målet

Avgörande: 16 oktober 2024

Dom: 78/24

Mål: A 116/23

Parter:  Zalandoarbetares driftsektion av SAC mot Biltrafikens Arbetsgivareförbund och  2. CEVA Logistics Nordic Services AB

Saken: Ogiltigförklaring av uppsägning

CEVA Logistics Nordic Services AB driver e-handelsbolaget Zalandos lager i Sverige. Bolaget och Biltrafikens Arbetsgivareförbund hade blivit stämda av Zalandoarbetares driftsektion av SAC för att ha sagt upp en av dess medlemmar utan att det funnits sakliga skäl.

Bolaget är genom medlemskap i Biltrafikens Arbetsgivareförbund bundet av Transportavtalet. Lagerarbetaren har sysselsatts i arbete som omfattas av transportavtalet.

Driftsektionen kräver att uppsägningen ska ogiltigförklaras och att medlemmen får ett allmänt skadestånd på 130 000 kronor för brott mot Las och 150 000 för brott mot mbl. För egen del kräver driftsektionen 150 000 kronor i allmänt skadestånd för brott mot mbl.

Arbetsgivarsidan bestrider yrkanden.

Medlemmen jobbade på lagret och plockade varor som kunder beställer på Zalandos e-handelsplattform. Medlemmen anställdes som lagerarbetare den 1 september 2020. Han började arbeta på avdelningen för returer, men omplacerades till avdelningen plock i juni 2022. Bolaget sade upp hans anställning den 26 juni 2023 och hans sista anställningsdag hos bolaget var den 26 augusti samma år. Målet avgörs alltså enligt den nya lagen.

Driftsektionen: Bolaget har sagt upp medlemmen för att han har utnyttjat sin föreningsrätt genom medlemskap i driftsektionen och för att han verkat för driftsektionen på arbetsplatsen. Det har saknats sakliga skäl för uppsägningen.

Bolaget: Det har funnits sakliga skäl för uppsägningen av medlemmen. Uppsägningen beror på förhållanden som hänför sig till medlemmen personligen och består i att han har underpresterat på arbetet. Uppsägningen har inget samband med hans medlemskap i driftsektionen och hans fackliga engagemang.

Lagerarbetarnas produktivitet spåras med en scanner som arbetarna använder när de plockar varor. Bolaget har uppsatta produktionsmål och varje medarbetares prestation kan avläsas utifrån data från scannern. Medlemmen har kraftigt underpresterat när det gäller antalet plockade varor per timme. Medlemmen har också haft en väldigt stor andel arbetstid där han inte plockat några varor över huvud taget, alltså när scanners inte har använts. Bolaget har utfört åtgärdsplaner med handledare för att få medlemmen att prestera bättre. Men medlemmen följde inte dessa planer utan fortsatte att underprestera och erhöll då flera skriftliga varningar. Den 29 maj 2023 underrättade bolaget medlemmen att man tänkte säga upp honom av personliga skäl. Överläggning hölls den 13 juni 2023. Den 26 juni 2023 sade bolaget upp medlemmen och hans anställning upphörde den 26 augusti 2023.

Driftsektionen: Medlemmen arbetade varje dag efter bästa förmåga och han har utfört arbete under hela arbetspassen. Han har dock hämmats av ryggproblem och det är möjligt att hans bästa förmåga låg under snittet på arbetsplatsen. Bolaget försökte få medlemmen att prestera mer än vad han mäktade med. På möten angående handlingsplanerna fick inte medlemmen ta med sig någon representant från driftsektionen och vägrade då att delta på mötena.

Det är i stället sannolikt att bolaget sade upp medlemmen på grund av hans medlemskap i driftsektionen och för att han verkade för driftsektionen på arbetsplatsen. Genom uppsägningen av medlemmen kränkte bolaget hans och driftsektionens föreningsrätt.

Arbetsdomstolen: Medlemmen har under tiden från oktober 2022 till dess att han lämnade arbetsplatsen i juli 2023 haft en anmärkningsvärt hög tid när han inte aktivt arbetat. Det finns inte skäl att ifrågasätta de uppgifter om icke arbetad tid som bolaget har presenterat. Den icke aktiva tiden har under cirka sex månader legat på drygt halva arbetstiden. Medlemmen har inte lämnat någon godtagbar förklaring till detta. Medlemmen har på ett allvarligt sätt, vid upprepade tillfällen, åsidosatt sin mest grundläggande och självklara skyldighet enligt anställningsavtalet, att arbeta. Bolaget har inte gett medlemmen anledning att anta att bolaget accepterade hans beteende. Medlemmen har trots detta inte bättrat sig. Bolaget har haft sakliga skäl att säga upp honom.

Driftsektionen har inte gjort sannolikt att bolaget haft ett föreningsrättskränkande syfte med uppsägningen. Bolaget har inte kränkt medlemmens föreningsrätt eller gjort intrång i driftsektionens verksamhet.

Domslut: Arbetsdomstolen avslår driftsektion talan. Driftsektionen ska ersätta arbetsgivarsidans rättegångskostnader med 287 000 kronor.