Avtalsrörelsen

”Därför måste löneökningstakten minska”

Per Widolf, förhandlingschef och Kerstin Hallsten, chefekonom, på för Industriarbetsgivarna´. Foto: Lena Gunnars

Industriarbetsgivarnas alla kurvor pekar neråt. Därför måste löneökningstakten tydligt växlas ned, anser förhandlingschefen Per Widolf.   – 2,16 procent är inte en tydlig nedväxling, säger han.

Publicerad

Industriarbetsgivarna presenterade idag på förmiddagen sin prognos inför kommande avtalsrörelse. Arbetsgivarorganisationen räknar med en fortsatt dämpad utveckling internationellt och en fortsatt svag tillväxt i produktiviteten och i antalet arbetade timmar.

Enligt Industriarbetsgivarnas rapport är det bara i Danmark, Norge, Schweiz och i vissa fall Tyskland som arbetskraftskostnaderna är högre än i Sverige.

– Vår bedömning är att avmattningen fortsätter. Vi har löpande diskussioner med företagen som visar det, säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna.

Per Widolf, som under året varit ute i landet och träffat medlemsföretagen, delar samma bild.

Kerstin Hallsten räknar upp några exempel som påverkar läget, som Trumps handelstullar, problematiken i Italien och att Kina inte längre växer som förut.

– Man kan inte räkna med samma dragkraft från Kina som tidigare, säger Kerstin Hallsten.

I Tyskland måste bilindustrin ställa om till de miljökrav som ställs och konsumenterna kräver. Det gör att tillväxten blir sämre även där, menar hon.

Nästan 80 procent av Sveriges export går till Europa, mest till Tyskland. Hälften av svensk bruttonationalprodukt, BNP, består av export.

Enligt Industriarbetsgivarnas rapport är kurvorna dalande när det gäller nästan allt. Stål- och metallindustrin går sämre än trä- och pappersmassaindustrin.

– Många medlemsföretag inom stålindustrin hör av sig om hur de ska bemanna ner, säger Per Widolf.

Företagen har redan börjat dra ner på antalet visstidsanställda och konsulter.  

– När vi förbereder våra förhandlingar nu måste vi utgå från verkligheten. I avtalsrörelsen måste vi bidra till att förstärka konkurrenskraften och förhandla om löneökningstakten.

Så 4-procentiga löneökningar som Pappers vill ha är för högt?

– Det är uteslutet. Jag vet inte var den siffran kommer ifrån, säger Per Widolf.

Det måste bli en tydlig nedväxling av löneökningstakten, anser han.

Vad betyder en tydlig nedväxling?

– Nu är löneökningstakten 2,17 procent. 2,16 procent är inte en tydlig nedväxling.  Men vi sätter inte siffror nu. Det skulle betyda att vi började förhandla.

Läs mer: Industriarbetsgivarnas rapport hittar du här.