Avtalsrörelsen

”Dagarna och nätterna flöt ihop”

”Drabbar det Kommunal så drabbar det mig. Det är ju min organisation. Men det var inte fokus på mig som person. Det drabbar ändå, också dem som är mig nära”, säger Lenita Granlund, en av fyra i Kommunals ledningsgrupp. Foto: Jörgen Appelgren
Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund. Foto: Jörgen Appelgren
”Drabbar det Kommunal så drabbar det mig. Det är ju min organisation. Men det var inte fokus på mig som person. Det drabbar ändå, också dem som är mig nära”, säger Lenita Granlund, en av fyra i Kommunals ledningsgrupp. Foto: Jörgen Appelgren
Kommunals Lenita Granlund intervjuas av Lag & Avtals reporter Lena Gunnars. Foto: Jörgen Appelgren
- Hela planeringen med datumen och överlämnandet av krav till olika arbetsgivare var redan avklarat när skandalen kom. Så vi har hållit oss till planen hela tiden, även om det så klart var en jättejobbig händelse, berättar Lenita Granlund. Foto: Jörgen Appelgren

Mitt i Lenita Granlunds största avtalsrörelse hamnade Kommunal i en mediestorm.<br/>-Vi har bara fortsatt jobba, säger kommunals avtalssekreterare i första intervjun om skandalen.

Publicerad

Lag & Avtal träffar Lenita Granlund, Kommunals avtalssekreterare, tre veckor efter att förbundsordförande Annelie Nordström meddelat sin avgång.

-Det var några intensiva veckor, men nu känns det som vanligt igen här på förbundskontoret, säger Lenita Granlund när vi ses på Kommunal på Hagagatan 2 i Stockholm, i samma kvarter som lyxkrogen Metropol Palais, som var en central del i skandalen, har sin verksamhet.

Kunde du sova på nätterna när drevet gick samtidigt som du skulle sköta ditt arbete som avtalssekreterare?

-Dagarna och nätterna flöt ihop. Jag visste inte om det var förmiddag, eftermiddag eller kväll eller om jag hade varit hemma. Det var väldigt intensivt alltihop. Men jag fick ställa mig lite utanför och utföra det som var mitt uppdrag ändå. Vi kunde inte pausa det.

Hur har ni klarat att jobba vidare med avtalsrörelsen under skandalen?

-Vi har jobbat med avtalsrörelsen så länge, våra delegationer var klara. Allt var riggat och klart och våra medlemmar har varit väldigt involverade. Vi har 500 000 medlemmar som står bakom kraven. För min del har jag bara fortsatt jobba. Jag har inte kunnat säga att vi ska pausa och fortsätta sedan. Våra medlemmar och deras villkor är inte bättre nu än före jul. Det är det jag måste fokusera på. Att jobba med förbättringar för våra medlemmar. Det har inte stoppats av det som hänt. Hela planeringen med datumen och överlämnandet av krav till olika arbetsgivare var redan avklarat när skandalen kom. Så vi har hållit oss till planen hela tiden, även om det så klart var en jättejobbig händelse.

Vad sa motparterna?

-De frågade hur vi hade det.

Har de andra förhandlingscheferna och avtalssekreterarna hört av sig?

-Ja, det är jättemånga som gjort det.

Blev du svagare som förhandlare efter skandalen i förhållande till motparten?

-Nej, många där känner också mig och tyckte inte att det kändes som jag, det som stod i medierna.

Tycker du att något blev överdrivet i rapporteringen?

-När det stod att ledningen dricker sprit för hundra tusen kronor. Att det var 270 personer på en julfest som delade på den notan plus en konferens efter det, framgick inte. Vi är en stor arbetsgivare med 800 anställda. Vi bjöd dem på julfest som vilken arbetsgivare som helst. Men i medierna framstod det som att det var vi i ledningen som druckit sprit för hundratusentals kronor. Då tror jag inte att jag skulle sitta här om jag hade gjort det. Eller det där med porrstjärnan. Det var ju ett eventföretag som hade hyrt in sig i våra lokaler. I någon rubrik stod det även att vi hade druckit vin för 32 000 kronor. Jag har aldrig sett en flaska vin för 32 000 kronor. Olika fakta plockades ihop, det var nästan så som viskleken fungerar.

Kändes det som ni hade jagats in på kontoret av journalisterna?

-Ja, vissa dagar var receptionen full av journalister. Det gick varken att komma in eller ut. Jag använde bakvägen då.

Är det något i rapporteringen som drabbade dig?

-Drabbar det Kommunal så drabbar det mig. Det är ju min organisation. Men det var inte fokus på mig som person. Men det drabbar ju ändå, också dem som är mig nära.

Vad sade din familj?

-Dem som är nära mig vet vem jag är och vad jag står för. De vet mina drivkrafter och värderingar. De kände inte heller igen sig i de där verklighetsbeskrivningarna. Sedan är inte jag en sådan person som tar åt mig eller far illa. Jag tänkte bara att nu kör vi på. Det var inte så att jag var oberörd, men jag måste ju hålla fokus framåt som avtalssekreterare. I sådana där lägen är det väl bra att vara en person som inte tar åt sig.

Var du med på resan till Afrika?

-Nej.

Vad tänker du om den?

-Det var en kongress som skulle vara där. Den resan var ju för länge sedan. Hur de hade lagt upp och planerat den var ju ingenting som jag var involverad i.

Annelie Nordström har meddelat att hon kommer att sluta - vill du fortsätta?

-Det är klart att det inte är en rolig situation. Jag och Annelie har ju jobbat jätteväl ihop väldigt länge. Vi kompletterar varandra väldigt bra. Jag kommer att sakna henne. Men jag har sagt att om medlemmarna vill att jag fortsätter så gör jag det. Sedan kommer det en ny person. Då får jag jobba ihop med den personen och göra det bästa av det. Det går säkert också bra.

Vilka reaktioner har du fått från medlemmarna?

-Det har varit både och men jag känner att jag har fått väldigt mycket positiv feedback. Att vi måste fortsätta, att det är viktiga krav och att vi ska hålla fokus på det. Vi måste köra på. Det har aldrig för ett ögonblick fallit bort ur min hjärna att det inte skulle vara så.

Du har aldrig känt att du vill kasta in handduken?

-Nej, nej, det är medlemmarna som är i fokus. Det är inget annat för mig.

I åtgärdspaketet som Annelie Nordström presenterade den 20 januari ingår en visselblåsarfunktion?

-Flera delar ingår. Att skapa en visselblåsarfunktion är en del. Jag tycker oegentligheter borde komma fram utan sådana funktioner. Men om det är någon som inte vågar föra fram sådana saker så är det kanske bra.

Hur ska resultatet av åtgärdspaketet börja presenteras i mars?

Det kommer att komma lite olika delar under våren. Handelsbolaget Lyran redan nu en ny ordförande och styrelse som tittar på hur den verksamheten ska vara framöver. Policyarbetet är en av delarna i åtgärdspaketet, sedan har vi det som kommer till kongressen med eventuella stadgeförändringar. Allt kommer inte på en gång.

Satt Anders Bergström i ledningen med all information om ekonomin medan ni som var nyare saknade insyn?

-Vi är en liten ledningsgrupp med bara fyra personer i en väldigt stor organisation. Vi har olika roller och måste lita på varandra. Det är helt ogörligt att kontrollera allting. Sedan har Anders Bergström varit förbundskassör och haft en egen roll utifrån stadgar och delegationsordningar. En stadgeutredning tittar nu på det där. Han har hanterat ekonomin och varit ordförande i handelsbolaget. Det är klart att mycket av det ekonomiska ansvaret har legat på honom. Det finns inga oegentligheter eller något som är felaktigt hanterat. Men det här med handelsbolaget Lyran måste ses över så att det blir tydligare vilka beslut som fattas och hur saker ska hanteras.

Så du anser inte att du har något ansvar för det som kommit fram i skandalen, med tanke på att du sitter i ledningsgruppen?

-Vi som leder Kommunal har naturligtvis anledning att vara självkritiska. Jag funderar självklart på om jag hade kunnat skaffa mig mer information eller gjort något annorlunda, men just nu känns det viktigt att fokusera framåt och därför känns arbetet med åtgärdsplanen viktigt.

Är det nåt du lärt dig av drevet?

-Att lägga alla kort på bordet direkt. Om journalisterna har bestämt en viss vinkel spelar det ingen roll vad vi gör och säger. Jag har också lärt mig att vara ganska kritisk mot det som skrivs. Och jag har lärt mig hur jag själv fungerar i sådana här pressade lägen. Man klarar det mesta genom att fokusera på det som är viktigt. Nu är jag förbi drevet. Det är ingen idé att älta sådant. Det kommer nya saker som jag behöver ta tag i.

Var det bra då med planeringen inför avtalsrörelsen?

-Ja, det var skönt att ha något annat att hålla på med.

Vad gjorde du för att orka vara i drevet?

-Jag åker härifrån när arbetsdagen är slut. Att komma hem är en fredad zon för mig. Där kan jag vara och återhämta krafterna. Det är viktigt för mig, oavsett vad som händer.

Tittade du på nyhetssändningarna under drevet?

-Det finns många såpor att titta på. (skratt)

I början höjdes röster från en del håll att hela ledningen borde avgå?

-Folk har tyckt allt möjligt, både enskilda medlemmar och förtroendevalda. Men vi får väl se, medlemmarna får bestämma på kongressen om de vill att jag fortsätter eller inte.

Fakta Lenita Granlund:

Aftonbladet avslöjade nyligen att kommunals medlemmars pengar gått till oansvarig och vidlyftig representation, krogverksamhet och olämplig lägenhetsförmedling. Tredje vice ordföranden och kassören Anders Bergström lämnade i samband med detta sin post. Ordföranden Annelie Nordström har sagt att hon slutar efter kongressen i maj.

Namn: Lenita Granlund.

Ålder: 53 år.

Familj: Man, två barn, två barnbarn, en katt.

Bor: "Jag bor i Köping, men har en övernattningslägenhet (en etta) i Stockholm som förbundet tillhandahåller och som jag betalar hyra för och där jag bor i veckorna.

Aktuell som: Avtalssekreterare på Kommunal sedan 2010.

Bakgrund i vården: Har jobbat som undersköterska i Köping på sjukhuset och i Köpings kommun. På 1980-talet inom landstinget i Skåne och några år senare på Eskilstuna sjukhus på ortopeden. Sedan tillbaka i Köping igen.