Avtalsrörelsen

Brandfacket varnar för massflykt av anställda

Sveriges räddningstjänster kan förlora brandmän och tvingas heltidsanställa mer personal till höga kostnader för små kommuner, varnar Brandmännens riksförbund. Fackförbundets representanter är inte nöjda med SKL:s bud i de löneförhandlingar som pågår.

Publicerad

Löneförhandlingar pågår mellan Sveriges kommuner och landsting, SKL, och de fackförbund som organiserar personalen i landets räddningstjänster. Runt 1 000 heltidsanställda brandmän och 7 500 deltidsanställda är medlemmar i Brandmännens riksförbund och deras förhandlare är inte nöjda med det bud som SKL har presenterat.

– Det är ganska akut. Det nya avtalet förväntas vara klart på måndag och står sig det bud som vi har så kommer det att leda till fler massuppsägningar av brandmän, säger Håkan Olofsson, andre vice förbundsordförande.

Runt 2 000 heltidsanställda brandmän är organiserade i LO-förbundet Kommunal som också har några hundratal deltidsanställda medlemmar. Enligt Olofsson är Kommunals förhandlare mer positivt inställda till SKL:s bud.

– För en deltidsanställd brandman innebär det här avtalet mindre än 100 kronor i månaden. Går förhandlingarna inte bättre så kommer kommunerna att vara tvungna att anställa fler brandmän på heltid. Det kan bli väldigt kostsamt för mindre kommuner, säger han.

Räddningstjänsterna har under en längre tid haft svårt att behålla och rekrytera personal.

Enligt Brandmännens riksförbund behövs runt 2 800 hel- och deltidsanställda brandmän om räddningstjänsterna ska kunna hålla full bemanning under sommarens semesterperiod – en kritisk tid med ökad risk för stora bränder i skog och mark.

TT söker företrädare för SKL och Kommunal.