Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: Därför är märket viktigt

Carina Gunnarsson, Medlingsinstitutet.

Märket är det som har blivit norm i den aktuella avtalsrörelsen. Den konkurrensutsatta industrin ska sätta ”märket”. Alla andra avtal ska sedan förhålla sig till det.

Publicerad

Carina Gunnarsson, generaldirektör vid Medlingsinstitutet, konstaterade tidigare i år i en intervju med Lag & Avtal att det var många avtal som skulle förhandlas och att det i sig gav ökad konfliktrisk.

– Förbunden förhandlar utan LO-samordning. En av de stabiliserande faktorerna har därmed försvunnit.

Varför är det viktigt att industrin sätter märket?

– Det har varit en stabiliserande faktor. En väl fungerande lönebildning har tagit sin utgångspunkt i den konkurrensutsatta sektorn. Det har då varit naturligt att det har varit parterna inom den som träffat det ledande avtalet. Detta i sin tur för att garantera Sveriges konkurrenskraft och sysselsättningen.

Blir märket urholkat om olika förbund fortsätter att kräva högre löneökningar än industrifacken?

– Det kan jag inte ge någon kommentar till. Medlingsinstitutets uppgift är att bevaka den väl fungerande lönebildningen. I den ingår som en mycket grundläggande del att den konkurrensutsatta sektorn är lönenormerande.

Läs också:

Så här beställer du nyhetsbrevet

Avtalsrörelsebrevet kommer varje tisdag under ett års tid. Under mer intensiva perioder kommer brevet ut två dagar i veckan. Prenumeration finns att beställa på lag-avtal.se/avtalsrorelsen