Avtalsrörelsen

Arbetsgivarna står enade inför avtalsrörelsen

Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna. Foto: Claudio Bresciani/TT
Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier. Foto: Anders Wiklund/TT
Anna Falck, förhandlingschef på Arbetsgivarverket. Foto: Jörgen Appelgren

Samverkan. Diskussionerna kring LO-samordningen inför avtalsrörelsen följs med intresse från arbetsgivarhåll. Arbetsgivarnas egen samordning är inte lika omskriven. – Vi förhandlingschefer inom Svenskt Näringsliv träffas regelbundet, säger Per Widolf.

Publicerad

Arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv är överens om en samverkansordning.

– Det är ett internt samverkans­doku­ment, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf.

– Alla står bakom industrinormeringen. Alla är överens om att det är parterna inom industriavtalet som ska gå före, säger han.

Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind bekräftar att arbetet pågår med att ta fram de olika samverkansdokument som behövs på arbetsgivarsidan. Och att arbets­givarna i vart fall är överens om övergripande frågor som att arbetsgivarna vill fortsätta leda och fördela arbetet och att den internationellt konkurrensutsatta industrin ska stå för lönenormeringen.

Synen på den ekonomiska situationen är arbetsgivarna inom Svenskt Näringsliv också överens om. Nu väntar en lågkonjunktur, menar de. Per Widolf talar om att stålindustrin redan har börjat bemanna ner. Därför måste det bli en tydlig nedväxling i löne­öknings­takten, menar han.

Vad betyder en tydlig nedväxling?

– Nu är löneökningarna 2,17 procent. 2,16 procent är inte en tydlig nedväxling. Men vi sätter inte siffror nu, säger Per Widolf.

– Även vi inom byggindustrin påverkas av en konjunkturnedgång, säger Mats Åkerlind.

Arbetsgivarnas samverkan ser dock inte likadan ut som LO:s.

– Vi diskuterar inte någon färdig siffra, den diskuteras av parterna inom industrin, säger Mats Åkerlind, som är på väg till en av Sveriges Byggindustriers avtalskonferenser.

Samverkan sker genom olika organ, på olika nivåer i Svenskt Näringslivs pyramid, förklarar Per Widolf. Ett är för alla förhandlingschefer med månads­visa träffar.

– De senaste avtalsrörelserna har samverkan inom Svenskt Näringsliv fungerat väldigt bra, säger Per Widolf.

Det finns också ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv och de offen­tliga arbetsgivarorganisationerna SKL och Arbetsgivarverket.

– Vi har sedan lång tid ett pågå­ende samarbete, men det är inget som intensifieras inför avtalsrörelsen, säger Arbetsgivarverkets förhandlingschef Anna Falck.

Häng med från starten av avtalsrörelsen den 22 oktober: Beställ nyhetsbrevet här

Den 23 oktober har LO kallat sina 14 medlemsförbund till ett repskapsmöte. Då ska de besluta om huruvida de kan gå ut med samordnade krav inför 2020 års avtalsrörelse – eller inte. Per Widolf säger att han kommer att följa det med intresse.

– Typiskt sett kan en LO-samordning leda till mindre stök, men det avgörs av innehållet i en eventuell samordning, säger Industriarbetsgivarnas förhandlingschef.