Arbetsrätt

V står fast vid hot efter Löfvens nya besked

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Foto: Lars Larsson / TT

Socialdemokraterna vill att förändringarna i arbetsrätten ska utgå från parternas överenskommelse, säger statsminister Stefan Löfven (S). Men Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven kvarstår, uppger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Publicerad

(Uppdaterad)  "Fack och arbetsgivare är helt enkelt bäst lämpade att göra upp om de långsiktiga spelreglerna på arbetsmarknaden.", skriver statsministern på Facebook.

Det betyder att Socialdemokraterna inte vill gå vidare med den omtvistade las-utredningen.

"Socialdemokraternas verkställande utskott har ställt sig bakom att en förändring av anställningsskydd och omställning ska ske utifrån parternas överenskommelse, i stället för den så kallade Toijer-utredningen.", uppger Stefan Löfven på sin Facebook.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark säger på en presskonferens att regeringen nu ska gå vidare med ett lagförslag som bygger på PTK:s och Svenskt Näringslivs uppgörelse.

Analysera noga

Huruvida Centern och Liberalerna är med på att nu köra på parternas överenskommelse, svarar inte Eva Nordmark direkt på. Inte heller hur LO:s ordförande Susanna Gideonsson ställt sig i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Nordmark berättar även att regeringen kommer att analysera de delar i SN/PTK-överenskommelsen som inbegriper a-kassa och omställning, där det förutsätts att staten skjuter till pengar.

– Vi kommer att analysera deras förslag noga och föra en dialog med dem, säger hon.

Misstroendehot kvarstår

Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven kvarstår, trots statsministerns besked i dag.

– Skulle Löfven gå vidare och köra över LO och påtvinga dem försämringar de inte vill ha, då har han inte längre stöd för att sitta kvar som statsminister, säger Sjöstedt till TT.

Enligt Jonas Sjöstedt är beskedet i dag att man inte går vidare med las-utredningen en delseger för alla som vill värna anställningstryggheten.

– Men vi har inte vunnit det här än. Nu måste LO kunna påverka det här, så att man får ett innehåll som man kan stödja, säger han.

– Det viktiga för oss nu är att man inte går vidare med PTK-avtalet och kör över LO. Nu måste man bromsa in och i stället prata med LO och lyssna, så att man kan få en bättre överenskommelse, säger Jonas Sjöstedt.

Sabuni säger nej

Men det säger Liberalernas ledare Nyamko Sabuni nej till. Hon välkomnar beskedet i dag men säger nej till att LO ska få göra ändringar i uppgörelsen i samtal med regeringen.

– Det är välkommet att regeringen äntligen sätter ned foten om vägen framåt. Nu har Svenskt Näringsliv och PTK kommit överens och flera förbund inom LO verkar ansluta sig till den överenskommelsen, och inkommer de med en begäran till regeringen så är vi beredda att jobba vidare på deras förslag, säger Sabuni.

– Däremot kommer vi inte öppna upp för att LO ska få det de misslyckats med i förhandlingarna genom samtal med regeringen, utan det som kommer in som en begäran är det vi kommer att utgå ifrån när vi formulerar en framtida reformerad arbetsrätt.

TT: Så LO kommer inte att ha några möjligheter att ändra på den överenskommelse som Svenskt Näringsliv och PTK kommit överens om?

– Det kommer de inte att kunna göra, utan det är det som ligger som vi kommer att arbeta med, säger Nyamko Sabuni.

Owe Nilsson/TT

Olle Lindström/TT

Lars Larsson/TT

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Utredningens förslag

Parallellt med parternas förhandlingar om nya las-regler har politikerna – i enlighet med januariavtalet mellan regeringen, C och L – beställt en utredning, vars förslag ska gälla om inte fack och arbetsgivare lyckas enas. Utredningen lades fram i juni och har följande innehåll:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller maximalt två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning". Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndsskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt