Arbetsrätt
V kräver skärpta regler för lönekartläggning
Vänsterpartiet kräver att reglerna för lönekartläggning skärps igen och att regeringen skyndar sig med att återkomma med ett lagförslag.
De rödgröna har länge varit kritiska till den borgerliga regeringens sänkning av kraven på arbetsgivarna. År 2009 ändrade regeringen reglerna för lönekartläggningar och upprättande av handlingsplaner vilket innebar att färre arbetsgivare omfattas av kraven. Ändringen innebar också att arbetsgivarna bara behöver göra en lönekartläggning var tredje år i stället för årligen, som reglerna var tidigare.
Vänsterpartiet påminner nu i en motion om att riksdagen i juni i år gjorde ett tillkännagivande till regeringen om att reglerna för lönekartläggning och handlingsplaner för jämställda löner skulle ändras, så att arbetsgivarna åter igen måste genomföra kartläggningar varje år.
Vänsterpartiet uppmanar regeringen att skyndsamt återkomma med ett lagförslag i frågan. Vänsterpartiet, med bland andra Josefin Brink i spetsen, lyfter i motionen fram en undersökning som gjordes av fackförbundet Vision 2011:
"Vision kunde konstatera att antalet kommuner som genomförde en årlig lönekartläggning hade halverats jämfört med innan lagen ändrades. Fackförbundet fann samma år att andelen företag som genomförde lönekartläggningar minskat också i deras branscher", skriver Vänsterpartiet i motionen och fortsätter:
"De farhågor vi i Vänsterpartiet hade då lagen ändrades tycks alltså ha besannats. Signalen har gått fram till arbetsgivarna att det är fritt fram att prioritera ned arbetet mot osakliga löneskillnader".
Utredningen om att ändra på reglerna för lönekartläggning ska nu analyseras i stället för att genomföras, enligt riksdagens tillkännagivande. Det ska dock inte göra att utredningen tar längre tid. Den ska fortfarande redovisas den 1 februari nästa år.