Arbetsrätt
Uthyrningslagen – en rysare i riksdagen
I dag hamnar uthyrningslagen på riksdagens bord. Arbetsmarknadsutskottet föreslår att den antas, trots stor oenighet.
Efter att ha rättat enstaka uppenbara skrivfel föreslår Arbetsmarknadsutskottet att riksdagen ska anta regeringens förslag till uthyrningslag. Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström har inte fått gehör för sitt förslag på några extra rader för att den andra sidan av EU:s bemanningsdirektiv – om att undanröja hindren för bemanningsföretagen – skulle tillgodoses.
Utöver regeringsförslaget föreslår utskottet i stället att riksdagen ska ge regeringen i uppdrag att kräva att EU ska anta ett socialt protokoll. Fyra motioner om ett socialt protokoll har fått bifall. Ett socialt protokoll som ska tydliggöra att grundläggande fackliga rättigheter – som rätten att förhandla, rätten att konflikta och att fritt få teckna kollektivavtal – gäller i EU och inte får underordnas ekonomiska intressen. Motionärer är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt med flera och Josefin Brink och Socialdemokraternas Ylva Johansson med flera.
Det förslaget reserverar sig regeringspartiernas ledamöter i utskottet emot.
Annars står Vänstern för flest reservationer, åtta stycken, Socialdemokraterna för två och Sverigedemokraterna också för två. Vänsterpartiet vill bland annat att det ska vara inskrivet i lagen att det inte är tillåtet med permanent inhyrning av arbetskraft. Socialdemokraterna är inne på samma linje. Vänstern vill också att det ska göras ett tillägg i utstationeringslagen om att utstationerande företag ska ha en förhandlingsbehörig företrädare i Sverige. SD är kritisk till att undantag från likabehandlingsprincipen får göras genom kollektivavtal.
I ett särskilt yttrande oroar sig Miljöpartiet för att bemanningsföretag används för att kringgå anställningsskyddet .
- Vi ser fram emot att regeringen snarast tillsätter den aviserade utredningen som ska kartlägga problem när det gäller företrädesrätten till återanställning enligt Las i samband med inhyrning av arbetstagare, skriver Mehmet Kaplan, MP.
Riksdagen väntas bordlägga frågan i dag och i morgon för att först på torsdag fatta sitt beslut.