Arbetsrätt

Unionen: Glöm fem undantag om parterna enas

Martin Westfält, förhandlingschef, PTK. Foto: Karin Wesslén / TT

Företag utan kollektivavtal kan glömma lasutredningens olika förslag inklusive fem undantag från turordningen om PTK, LO och Svenskt Näringsliv kommer fram till en avtalslösning. Då kommer parterna lägga ett eget förslag till lagstiftning som även omfattar dessa företag. Det säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.

Publicerad

Parterna på i den privata sektorn återupptar förhandlingarna om trygghet och anställningsskydd i augusti. Målet är inte bara en kollektivavtalade lösning, utan en helhetslösning som även omfattar ändringar i Lagen om anställningsskydd, Las.

En helhetslösning finns med i det tryck som politikerna satt på parterna.

– Ja, vi har inte avvisat den stafettpinnen. Även om vår huvudingång är reglering genom kollektivavtal så inser vi att det finns ett starkt politiskt tryck att hantera villkoren för dem som inte har kollektivavtal. Vi i Unionen har också medlemmar på de arbetsplatserna, säger Martin Wästfelt också är förhandlingschef för PTK.

Med en helhetslösning kan alltså de företagare som i dag jublar över fem undantag och andra förslag i utredningen glömma den?

– Ja, då är det istället våra partslösningar som politikerna ska genomföra. Det är vår utgångspunkt.

En del har uppfattningen att parternas förhandlingslösning ska gälla arbetsgivare med kollektivavtal och de som saknar avtal ska följa den lagstiftning som utredningen förslår. Men enligt din uppfattning är det inte så?

– Nej!

Martin Wästfelt är mycket kritisk till utredningen. Liksom andra fackliga företrädare och arbetsmarknadsminister ser han utredningen som obalanserad och mer förmånlig för arbetsgivarna.

Han är kritisk till utökningen av antalet undantag till fem för alla arbetsgivare, slopandet av möjligheten att ogiltigförklara uppsägningar och att skadestånd ersätter möjligheten att få tillbaka sin tidigare tjänst som i nuvarande lagstiftning.

Kontinuerlig kompetensutveckling är en hjärtefråga för Unionen, men Wästfelt är inte nöjd med utredningens förslag som han kallar fyrkantigt även om det är ett steg i rätt riktning.

Förslaget om företrädesrätt för visstidsanställda till lediga tjänster redan efter 9 månaders anställning ser Martin Wästfelt också som otillräckligt.

På den punkten vill Unionen gå längre och även se att även visstidsanställda omfattas av hela paketet för omställning, som idag bland annat handlar om Trygghetsrådets tjänster.

– I dag har de inget stöd. Det är egentligen en skamfläck, men det beror på att när omställningsorganisationerna på 1970-talet instiftades av parterna trodde ingen att det skulle finnas några visstidsanställda alls, säger Martin Wästfelt.

Utredningens förslag

PTK är en svensk samverkansorganisation för fackförbund som organiserar tjänstemän anställda inom den privata sektorn.

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning". Arbetsgivare som inte följer det kan bli skadeståndskyldiga.

Möjligheten att förklara en uppsägning av personliga skäl ogiltig tas bort i företag med mindre än 15 anställda.

Bara efter prövning ska en person som sägs upp av personliga skäl i större företag kunna få lön medan det prövas om uppsägningen var ogiltig eller sakligt grundad.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader.

Utredaren föreslår att lagändringarna införs den 1 januari 2022.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

TT