Arbetsrätt
Tung facklig kritik mot S-uttalande om strejkrätt
Kritiken från fackligt håll är stark mot utredningen som regeringen tillsatt för att se över strejkrätten. Fackförbunden är oroliga för att arbetsgivarna ska ges möjlighet att välja det billigaste avtalet, så kallad avtalsshopping.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, har till SVT uppgett att det troligtvis behövs lagstiftning för att inskränka rätten att strejka för att tvinga fram ytterligare ett kollektivavtal. Hon tänker då på den segdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Svenska hamnararbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal, trots att arbetsgivaren APM Terminals redan har ett kollektivavtal med Transport.
”Den svenska modellen fungerar inte som det var tänkt i det här fallet och det är därför jag är beredd att gå så långt som med lagstiftning i ett ärende som för oss socialdemokrater naturligtvis är väldigt känsligt”, sa Ylva Johansson S nyligen till SVT.
Peter Annerbäck, Hamnfyras ordförande, sa i höstas till Lag & Avtal att han har svårt att se varför utredningen behövs. Som han ser det finns en lösning:
– Priset för fredsplikten är att teckna avtal med den organisation som har medlemmarna på arbetsplatsen, sa han.
Nu har Ylva Johansson uttalande fått Seko och Transport att ilskna till.
”Att använda händelserna i Göteborg som intäkt för en begränsning av strejkrätten kan få ödesdigra konsekvenser för hela arbetsmarknadsmodellen. Sverige är ett av de länder internationellt som har minst antal strejkdagar. Att rubba den balans som finns mellan parterna kommer skapa större problem och oordning på arbetsmarknaden”, säger Sekos ordförande Valle Karlsson till Sekotidningen.
Transport säger följande om ministerns uttalande:
”Med anledning av arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons uttalande vill vi understryka; ni behöver aldrig tvivla på Transportarbetareförbundets ståndpunkt när det gäller konflikträtten. Det är både förvånande och djupt oroande att regeringen är beredda att lagstifta i den här frågan och vi kommer aldrig att ställa oss bakom ett sådant förslag” säger Tommy Wreeth Transports förbundsordförande i ett uttalande på Facebook.
Svenskt Näringsliv har länge arbetat för att få till en ändring av konfliktreglerna.
”För att få en balans mellan parterna vill vi förändra spelreglerna för relationerna mellan fack och arbetsgivare. Förändrade konfliktregler skulle bidra till fler jobb och bättre välståndsutveckling i Sverige”, skriver arbetsgivarorganisationen på sin hemsida.
I Lag & Avtals novembernummer förra året förtydligade Ronny Wenngren, Elektrikernas förra förhandlingschef, som är sekreterare i regeringens stridsåtgärdsutredning, att den inte har tillsatts för att lösa hamnarbetarkonflikten.
”Vi är inga medlare”, sa han.
Ronny Wenngren konstaterade även att den svenska modellen utsätts för många påfrestningar som många upplever ligger utanför den.
”Den kanske blir en uppgift för oss i utredningen att definiera vad den svenska modellen är. Lägg märke till att jag säger kanske. Vi är långt ifrån några färdiga svar ännu, sa han till Lag & Avtal.