Arbetsrätt

TRSM-anställda i skärgården känner sig trakasserade

TRSM övertog i april 2016 driften av fartyg från gamla Waxholmsbolaget och ett hundratal anställda. Foto: Jörgen Appelgren

Anställda i det nya skärgårdsbolaget TRSM upplever att arbetsgivaren kränker dem, skriver Arbetet. Polisrazzia, uppsägningshot, sjukskrivningar, polisanmälningar och trakasserier har blivit vardag för de anställda. Nu tänker fackförbundet Seko driva konflikterna i både tingsrätten och Arbetsdomstolen.

Publicerad

Enligt Arbetet saknar facket förtroende för ledningen i skärgårdsbolaget TRSM. Anställda i det nya skärgårdsbolaget hävdar att arbetsgivaren kränker dem.

Facket anklagar bland annat arbetsgivarna för att trakassera personalen. Polis ska enligt Arbetet ha skickats till ett av fartygen nu under sommaren. Företaget menade att det pågick spritfest med utomstående ombord. Men enligt Seko fick polisen återvända hem när det visade sig vara ett falsklarm. Det var bara personalen som satt kvar på båten och åt middag, enligt Seko.

Seko Sjöfolk har polisanmält ledningen för hemfridsbrott, då arbetsgivaren ska ha gått in i en anställds hytt ombord. Det ska också ha ändrats i tjänstgöringslistor och övertider ska ha strukits över.

Chang Strömberg, ombudsman på Seko Sjöfolk, säger till tidningen att kravet är att den nya storägaren Gotlandsbolaget byter ut den nuvararnde ledningen i TRSM.

Gotlandsbolagets ledning håller med om att läget är bekymmersamt.

"Den här situationen är inte bra för någon – inte för personalen, inte för resenärerna och inte för oss som ägare", säger Destination Gotlands vice vd Henrik Cars till Arbetet.

TRSM är ett av tre företag som ansvarar för båttrafiken i Stockholms skärgård, bland annat destinationerna till Möja, Sandhamn och Runmarö.

Företaget övertog i april driften av 17 fartyg från gamla Waxholmsbolaget och ett hundratal anställda, skriver Arbetet.

Men landstingets upphandlingsbeslut överklagades. Den operativa chefen slutade och en av storägarna sålde sina 51 procent av aktierna i TRSM till Gotlandsbolaget. Då hoppades facket att situationen skulle lugna ner sig, men så har det inte blivit. Juridiken har gjort det svårt för Gotlandsbolaget att göra något åt verksamheten.

"Den kvarvarande ledningen har ingen erfarenhet av rederibranschen och de utsätter personalen på framförallt Storskär och Norrskär för rena trakasserierna. En skeppare har fått nog och går nu sjukskriven", säger Kenneth Österlund.

Seko tänker enligt Arbetet gå vidare och vidta rättsliga åtgärder i både tingsrätten och Arbetsdomstolen.

"Vi har möte på måndag, då ska vi besluta hur vi ska gå vidare, så här får det bara inte fortsätta", säger Kenneth Österlund till Arbetet.

Arbetet har sökt TRSM:s ledning, men utan att lyckas.