Arbetsrätt
Transportbasen: Vill de ens vara med i LO?
Sammanhållningen i LO-familjen är hotad. Flera fackbasar kritiserar IF Metall och Kommunal hårt för att de hoppat på las-överenskommelsen med arbetsgivarna och tjänstemännen. – Jag undrar om de ens vill vara med i LO, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.
Flera LO-förbund är ordentligt uppretade över att IF Metall och Kommunal svängt i när det gäller överenskommelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv. Tommy Wreeth undrar om LO:s samordningar har någon framtid med tanke på att ett nej i LO-styrelsen några veckor senare för vissa blivit ett ja.
– Jag förstår inte hur samordningar ska fungera i framtiden, säger han.
Ena dagen håller man ihop, nästa är beskedet ett helt annat, enligt Transportbasen. IF Metall ger han ändå en eloge för att förbundet varit öppet med att man vacklat. Men beskedet från Kommunal kom enligt Wreeth som en blixt från en klar himmel.
Han påminner om Tobias Baudins (Kommunals ordförande) häftiga kritik av LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson för att ha förhandlat las-frågor i smyg.
– Och så går han och gör någonting ännu värre.
Justeringarna "kosmetiska"
Ordförandebröderna i Seko och Byggnads håller med.
"En sak är säker, det kommer få effekter på LO och LO:s roll. Exakt vilka konsekvenserna blir för samarbetet inom LO och LO:s roll framöver måste vi nu analysera", skriver Sekos ordförande Valle Karlsson i en kommentar.
De justeringar som har gjorts sedan nejet blev ett ja, kallar han "kosmetiska", och de löser enligt honom inte problemen på svensk arbetsmarknad.
"Det är ingen hemlighet att det var ansträngt tidigare och jag har svårt att se att den här nyheten skulle göra den situationen bättre", skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.
Lindholm pekar på att Kommunal och IF Metall tillstyrkt en överenskommelse som får konsekvenser även för andra branscher än deras egna.
– Det här är katastrof för våra medlemmar, säger Tommy Wreeth.
Både bra och dåligt
LO:s ordförande Susanna Gideonsson intar en mer försonande roll. Hon pekar på att avtalet nu är bättre än för några veckor sedan och att justeringarna gynnar LO:s lågavlönade kvinnor med otrygga anställningar.
TT: Är du kritisk till att Metall och Kommunal gör upp med arbetsgivarna?
– Jag kan inte vara kritisk mot enskilda förbund som tecknar överenskommelser som gynnar deras medlemmar. Däremot känns det lite surt att Svenskt Näringsliv helt plötsligt kunde säga ja till krav som vi hade i förhandlingarna för snart en månad sedan, säger Gideonsson.
TT: Så är du positiv eller negativ till dagens överenskommelse?
– Det är både positivt och negativt. Jag tycker gott att vi kunde ha gjort upp mellan huvudorganisationerna för några veckor sedan. Det är bara att konstatera att frågorna inte var mogna då, det fanns inte mandatet att gå så långt tydligen när det gäller att säga ja till våra krav.
Mer troligt ja nu
TT: Skulle LO:s styrelse ha sagt ja för en månad sedan om det var denna nya överenskommelse som gällde?
– Det vet jag inte. Det är mer troligt att man sagt ja om de här delarna funnits med, säger Gideonsson.
TT: Kan LO:s styrelse komma med ett nytt ställningstagande?
– Om tillräckligt många av LO:s förbund ansluter sig, då får vi ta en ny diskussion, både i styrelse och i representantskap om hela LO ska ansluta sig, men det är inte aktuellt ännu, säger Gideonsson.
Olle Lindström/TTPeter Wallberg/TT
Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev