Arbetsrätt

Tillåtet att skicka hemligheter till sig själv

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Att skicka företagshemligheter till sin privata e-postadress är inte förbjudet. Därför slipper en tidigare anställd på Marginalen Bank ett vitesförbud på två miljoner kronor.

Publicerad

Marginalen Bank driver flera fall mot före detta anställda i domstol vilket Lag & Avtal rapporterat om på försommaren. En anställd som slutade på banken för drygt ett år sedan förbjöds av Attunda tingsrätt vid vite av två miljoner kronor att röja företagshemligheter i form av kunduppgifter och kredit-pm.

Här menade banken att redan att skicka kunduppgifter till sin privata e-postadress strider mot tystnadsplikten och bankens instruktion. Banken hävdade att mannen i det fallet under sin anställning hade skickat över ett stort antal handlingar som omfattas av banksekretessen till sin privata adress.

Nu har ett nytt fall med motsatt utgång avgjorts av Sundsvalls tingsrätt rörande en annan före detta anställd på Marginalen Bank. Under våren beslutade tingsrätten interimistiskt att mannen förbjuds vid vite av två miljoner kronor att utnyttja eller röja innehållet i en kundlista som tillhör Marginalen Bank.

I ett nytt beslut den 4 juli gick tingsrätten på mannens linje och upphävde förbudet. Tingsrätten håller visserligen med banken om att kundlistan utgör en företagshemlighet som inte får röjas. Men i det här fallet hade mannen nöjt sig med att skicka listan till sin egen privata e-postadress. Kunde det vara förbjudet?

Ja, enligt Marginalen Bank var det så då han skickade den till sig själv i det påstådda syftet att kontrollera sin provision.

Men tingsrätten anser inte att företagshemligheter röjs genom att man skickar dem till sin privata e-post. I förarbetena till företageshemlighetslagen som åberopades av mannens ombud anges nämligen att man ”avslöjar hemligheten för någon annan”. Detta tog rätten fasta på.

Och eftersom tingsrätten inte heller anser att det finns sannolika skäl för att mannen utnyttjat företagshemligheten på ett olagligt sätt klarar han sig.

Därmed faller alltså det intermistiska förbudet.

Men Marginalen Bank ger sig inte utan har nu överklagat beslutet till Arbetsdomstolen.