Arbetsrätt

ST om las-utredningen: Värst för statsanställda

− Vi har ju redan kommit överens med vår motpart Arbetsgivarverket om de frågor som las-utredningen och parterna på den privata sidan tar upp, fast på vårt eget sätt. Därför bör inte samma regler gälla för alla sektorer på arbetsmarknaden. Nu vi vill höra att de politiska partierna bakom januariavtalet också förstår det, säger Britta Lejon, förbundsordförande för Fackförbundet ST.

”Las-utredningens förslag till en ny arbetsrätt urholkar anställningstryggheten mer för statligt anställda än för privatanställda. Att genomföra förslagen skulle försvåra att upprätthålla en professionell statstjänstmannakår präglad av objektivitet, saklighet och integritet”, skriver Fackförbundet ST i sitt remissvar.

Publicerad

Utredningen ”En moderniserad arbetsrätt” är nu ute på remiss och sista svarsdag är den 26 oktober. Nu har det största fackförbudet på den statliga sidan, med omkring 95 000 medlemmar, yttrat sig.

ST-facket anser att eftergifterna för arbetstagarna i utredningens förslag påverkar statsanställda i minst lika mycket som privatanställda Men åtgärder som läggs fram för att kompensera för detta kommer däremot inte de statsanställda till godo. Det gäller nya turordningsreglerna, ogiltigförklaring av uppsägningar och kompetensutveckling: ”Därmed hamnar anställningstryggheten för anställda i staten flera nivåer under den som privatanställda har”, skriver fackförbundet enligt ett pressmeddelande.

När LO, PTK och Svenskt Näringsliv förhandlat har inte de statligt anställdas fackliga representanter funnits med vid förhandlingsbordet. Enligt utredningen finns det inte skäl att ha olika regler för olika sektorer på arbetsmarknaden, noterar ST och förbundsordförande Britta Lejon kommenterar:

”Det här menar vi är ett av skälen till att las-utredningens förslag inte upprätthåller balansen mellan parterna på arbetsmarknaden. Man har inte tagit hänsyn till att förutsättningarna ser olika ut. Staten är inget familjeföretag, och villkoren för de som arbetar här ska då inte heller modelleras utifrån det. En sådan utveckling borgar inte för att staten ska kunna vara en attraktiv arbetsgivare. Vi ser avskräckande exempel från andra länder där politiska ledare frångår rättsstatliga principer och behandlar sina statsförvaltningar som familjeföretag. Det rimmar väldigt illa med den svenska statsförvaltningens vision om att vara ”världsledande.”

Fackförbundet ST kräver att arbetsmarknadens parter själva får utforma villkoren för de anställda och hänvisar till avtalet från 1948 som styr turordningsreglerna på den statliga arbetsmarknaden.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev