Arbetsrätt

Socialt protokoll het fråga i riksdagsdebatten

Införandet av ett socialt protokoll i EU-fördraget var en av de hetaste frågorna under partiledardebatten inför EU-valet den 25 maj. Oppositionen anser att det skulle stärka de fackliga rättigheterna, medan Alliansen inte vill riskera den svenska modellen.

Publicerad

Under onsdagsmorgonen hölls den enda partiledardebatten i riksdagen inför EU-valet. Socialdemokraterna, representerat av Mikael Damberg eftersom Stefan Löfven inte sitter i riksdagen, lyfte flera gånger frågan om ett socialt protokoll.

Oppositionen vill införa ett protokoll i EU-fördraget för att stärka de fackliga rättigheterna så att de blir minst lika viktiga som den fria rörligheten inom EU.

- Vi står vi upp för en arbetsrätt som likabehandlar människor. Vi tycker att svenska löner och villkor och kollektivavtal ska gälla i Sverige, sade Mikael Damberg.

Men Alliansen anser tvärtom att ett socialt protokoll skulle hota den svenska modellen, eftersom många andra EU-länder har lagstiftning i stället för kollektivavtal.

- Jag förstår inte hur ni vågar spela med så höga insatser. Det är som att kasta en roulettkula och hoppas att den ska landa i ett fält, men det finns en mängd andra utfall det kan bli, sade Göran Hägglund (KD) i en replik till Mikael Damberg.

Sverigedemokraterna vill i stället att Sverige ska gå ur EU, för att bevara den svenska modellen.

- Alla som arbetar i Sverige ska ha svenska avtal. Men hur trovärdiga är Socialdemokraterna i den här frågan när man har medverkat till att ge bort makten till EU i de här frågorna? sade Jimmie Åkesson.

Andra frågor som togs upp under riksdagsdebatten var bland annat frihandelsavtalet mellan EU och USA, EU-skatter, klimatpolitiken och arbetslösheten.