Arbetsrätt
Sjukpension har ersatts av tidig ålderspension
De hårdare reglerna i sjukförsäkringen har lett till att hälften så många sjukpenningdagar tas ut. Men i stället tar dubbelt så många ut ålderspension i förtid, skriver tre arbetsvetenskapsforskare i ett debattinlägg.
Fler måste jobba längre i framtiden för att pensionerna inte ska urholkas, skriver Roland Kadefors, professor i sociologi och arbetsvetenskap, och Kjell Torén och Maria Albin, forskare och överläkare för arbets- och miljömedicin vid Göteborgs respektive Lunds universitet, i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Redan nu jobbar man i många yrken längre, jämfört med 2006. Ett av skälen som forskarna tar upp är förändringarna i sjukförsäkringen som genomfördes 2008, som gör det svårare att få sjukersättning (tidigare förtidspension) än förut. Det har lett till att antalet sjukersättnings- och sjukpenningdagar har mer än halverats sedan 2006.
Men samtidigt har en dubbelt så stor andel tagit ut ålderspension i förtid. Forskarna drar slutsatsen att de som inte beviljas förtidspension i dag i stället tar ut ålderspension i förtid. Det innebär att de får en lägre pension både före och efter 65 års ålder.
Det gäller främst anställda i arbetaryrken. Enligt forskarna kommer problemet att växa om den statliga Pensionsutredningens förslag på en höjd åldersgräns i Las för tillsvidareanställning från 67 till 69 år genomförs, utan att något annat görs.
"Redan privilegierade grupper ges nya möjligheter, medan andra grupper snarare får det sämre" skriver forskarna.