Arbetsrätt

”Saklig grund kan spräcka lasförhandlingar i slutskedet”

Svenskt Näringsliv går inte med på en uppgörelse om arbetsrätten utan förändringar i vad som är saklig grund för uppsägning. Det erfar Arbetet.

Publicerad

Enligt uppgifter till tidningen var förändringar i vad som anses vara ”saklig grund” ett villkor för en uppgörelse bland det sista Svenskt Näringslivs företrädare förde fram i förhandlingarna med LO och PTK på söndag.

I och med det skärps nu motsättningen mellan Svenskt Näringsliv och LO, skriver tidningen. Representantskap bestämde i augusti att LO inte ska medverka till att ”saklig grund” förändras i lagen om anställningsskydd, Las.

Arbetsgivarna har velat att förhandlingarna om arbetsrätten ska vara avslutade när den pausade avtalsrörelsen återupptas på torsdag, den 1 oktober.

Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev

Utredningens förslag

Detta föreslår den statliga utredningen, som presenterades i juni, ska bli verklighet om inte fack och arbetsgivare lyckas nå en förhandlingslösning själva:

Arbetsgivare får undanta fem personer från turordningsreglerna vid uppsägningar. I dag gäller max två personer och då enbart för företag med högst tio anställda.

Om en arbetsgivare har flera kontor i en kommun, till exempel, ska facket inte kunna kräva att alla anställda ska ingå i samma turordning utan det blir en per kontor. Det ökar arbetsgivarens möjligheter att välja bland de anställda.

För att omplaceras ska en person kunna ta sig an de arbetsuppgifter som erbjuds utan upplärning. I dag är praxis ett visst antal månader.

Vid lika anställningstid avgör arbetsgivaren själv vem som får vara kvar när uppsägningar sker på grund av arbetsbrist. I dag gäller ålder.

Kompetensutveckling ska erbjudas alla anställda som varit anställda i minst sex månader "i skälig utsträckning".

Möjligheten för en uppsagd eller avskedad att förklara en uppsägning ogiltig tas bort i företag med upp till 15 anställda.

Förtur till fast anställning föreslås gälla för personer som varit vikarier i nio månader. I dag gäller tolv månader. De ska också få förtur till återanställning.

Utredaren föreslår att lagändringarna införs den 1 januari 2022.

Remissvaren ska ha kommit till regeringen senast den 26 oktober.

Källa: Utredningen om en moderniserad arbetsrätt

TT