Arbetsrätt

Säkerhetsklassad pilot förbjuds arbeta i Saudiarabien

Domstolens handlingar visar att den svenska piloten har blivit säkerhetsprövad av den saudiska regimen och ”befunnits lojal mot i vart fall Alpha Stars intressen innan han anlitades av flygbolaget”. Foto: Gordon Zammit / Alamy

En svensk pilot har arbetat i den hårdföra diktaturen Saudiarabien samtidigt som han haft en skyddsklassad tjänst på Försvarets materielverk. Nu stoppar Arbetsdomstolen hans extraknäck.

Publicerad

(Uppdaterad) Mannen har tagit anställning hos det privatägda flygbolaget Alpha Star, som enligt honom ägs av personer i regeringsställningen och tillhörande kungahuset. Piloten uppger att han flyger samma typ av personer som det svenska regeringsflygplanet och har en skattefri månadslön på 15 000 dollar, motsvarande nära 130 000 kronor i månaden.

Samtidigt har han haft en säkerhetsklassad tjänst på Försvarets materielverk, FMV, och arbetat med att analysera svenska och utländska flygsystem.

– Dessa kunskaper bedöms ha mycket stort värde för såväl främmande makt som kommersiella aktörer, vilka i vissa fall kan vara en industri men även en stat, skriver FMV i en inlaga till Arbetsdomstolen.

Men mannen är inte bara säkerhetsklassad i Sverige. Av domstolens handlingar framgår att han även blivit säkerhetsprövad av den saudiska regimen och ”befunnits lojal mot i vart fall Alpha Stars intressen innan han anlitades av flygbolaget”.

Ärendet hamnade i Arbetsdomstolen sedan FMV förbjudit mannens extraknäck, enligt lagen om offentlig anställning, LOA. En bisyssla som kan skada myndighetens arbete eller förtroende för den är inte tillåten.

Redan i november 2015 började piloten flyga för det saudiska bolaget och anmälde sin bisyssla. I juni i år när FMV hade fått mer detaljerade uppgifter om bisysslans innehåll förbjuds piloten att fortsätta arbeta i Saudiarabien.

På FMV hade säkerhetschefen gjort en förnyad säkerhetsprövning av mannen och kommit fram till att han inte kunde kvarstå på sin tjänst om han fortsatte att flyga i Saudiarabien.

Alternativet till att förbjuda bisysslan var att säga upp mannen, enligt FMV.

– Blotta misstanken att en anställd med dessa kunskaper samtidigt är i beroendeställning till en annan part, skulle kunna få långtgående konsekvenser för Sveriges framtida materielförsörjning, hävdar FMV också.

Pilotens fack, Sveriges Ingenjörer, har tagit fallet till Arbetsdomstolen. Bland annat hävdar facket att bisysslan inte får förbjudas ”i syfte att skydda uppgifter om rikets säkerhet eller myndigheters relation till kunder och samarbetsparter”.

Sveriges Ingenjörer ger delvis en annan bild av pilotens arbete och påstår att Alpha star inte ägs av kungafamiljen eller personer i regeringsställning. Fackets säger också att lönen bara är 10 000 dollar, motsvarande 81 000 kronor i månaden.

Dessutom poängterar Sveriges Ingenjörer att FMV fick vetskap om bisysslan när piloten tog tjänstledigt för snart två år sedan.

Arbetsdomstolen konstaterar att piloten har kvalificerade arbetsuppgifter inom en myndighet som är en del av det svenska totalförsvaret.

En bisyssla kan inte vara förenlig med anställningen om den medför att en person inte uppfyller kraven på lojalitet och pålitlighet från säkerhetssynpunkt för den säkerhetsklassade anställning som han eller hon har, enligt domstolen.

Arbetsdomstolen slåar fast i sitt avgörande att FMV:s beslut om att förbjuda bisysslan till vidare ska gälla. Beslutet är interimistiskt och gäller till parterna har förhandlat i frågan och meddelat domstolen vad de kommit fram till.

Saudiarabien är en av världens mest hårdföra diktaturer och är ett av de länder i världen som verkställer flest avrättningar. Enligt Amnesty International avrättades 150 personer i landet förra året.

Enligt Utrikespolitiska institutet är all makt samlad i kungasläkten Al Saud. De flera tusen prinsarna dominerar både näringsliv och offentliga ämbeten på alla nivåer. Politisk verksamhet är förbjuden och yttrandefriheten kraftigt beskuren.