Arbetsrätt
S-ledamot kräver svar om utländsk arbetskraft
Riksdagsledamoten Anders Karlsson, S, kräver svar på vad arbetsmarknadsministern gör för att motverka utnyttjande av utländsk arbetskraft. Han menar att det blivit svårare för facket att bevaka kollektivavtalets räckvidd eftersom det finns för lite stöd i lagen. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, M, tillbakavisar kritiken.
Anders Karlsson menar att även fackets möjligheter att bevaka löntagarnas anställningsvillkor försvårats på grund av brist på stöd i lagen och avsaknad av myndighetskontroll. Han hänvisar till en LO-rapport som visar att runt 18 000 personer på LO-området är utstationerade, de flesta finns inom byggsektorn.
"Motivet till den stora andelen utstationerade i vissa branscher är en önskan att minska kostnader. Det kan handla om att undvika svensk skattelagstiftning, bolagsskatt, sociala avgifter, kostnader för tjänstepension, försäkringar och annat", menar Anders Karlsson och fortsätter:
"Snabbrörliga entreprenadbranscher, där arbetsobjekt och arbetsställe hela tiden flyttar på sig lämpar sig särskilt väl för denna typ av oseriös konkurrens".
Han kräver svar på vad regeringen gör för att motverka illojal konkurrens, skattefusk och exploatering av utländsk arbetskraft.
Hillevi Engström menar att regeringen redan gjort mycket för att säkerställa rimliga och rättvisa villkor för den utländska arbetskraften. Hon hänvisar bland annat till Skatteverkets kontrollåtgärder och internationellt samarbete mellan skatteförvaltningar. Och nyligen började nya regler gälla där arbetsgivare som utstationerar arbetstagare ska anmäla utstationeringen och anlita en kontaktperson i Sverige.
Hillevi Engström tar även upp förändringarna i utstationeringslagen som gjordes när EU:s bemanningsdirektiv började gälla vid årsskiftet. Då infördes en bestämmelse som ger utökade möjligheter för facken att vidta stridsåtgärder för att kunna reglera de uthyrdas villkor.