Arbetsrätt

Registrering av romer blir personalärende

Rosita Grönfors demonstrerade på Mynttorget i Stockholm mot att polisen registrerat flera tusen romer. De högsta ansvariga inom Skånepolisen försökte förklara hur registren uppkommit under en presskonferens, från vänster biträdande chef för länskriminalen Petra Stenkula, länspolismästare Klas Johansson och områdeschef för mellersta Skåne Thomas Nilsson. Foto: Scanpix / SvD / TT

Dagens Nyheters avslöjande om Polisens olagliga registrering av romer, varav hundratals barn, har väckt stor uppmärksamhet. Utredningen av registren gäller även det personliga ansvaret hos enskilda anställda.

Publicerad

Avslöjandet om att polisen registrerat romer som inte misstänks för brott har lett till flera parallella utredningar. Under tisdagen gjorde kontrollmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden en inspektion hos Skånepolisen. Målsättningen är bland annat att bringa klarhet i vilka poliser som haft tillgång till registren.

Enligt Dagens Nyheter är det kriminalunderrättelsetjänsten i Lund som senast hanterat polisens stora romska register, med över 4 000 romer inlagda varav över 1 000 barn. Chefen vid denna avdelning är under utredning. Även den polis som senast hanterat registret är under utredning och säger ”det får vi se” på DN:s fråga om han kommer att jobba kvar inom polisen:

- Det är så att jag blivit föremål för utredning. Jag vill att det går den rätta vägen, och tänker prata med utredarna först.