Arbetsrätt

Rådet: Ge låglönejobb till nyanlända - utan handledning

Lars Calmfors

Låg lön, statligt bidrag, inga sociala avgifter och heller inget krav på utbildning eller handledning. Det föreslår Arbetsmarknadsekonomiska rådet för särskilda ingångsjobb som ska vara tidsbegränsade.

Publicerad

Arbetsmarknadens parter ska få förhandla fram villkoren för jobben och ingångslönerna, väsentligt under nuvarande nivåer. Det skriver rådet, AER, i rapporten "Dags för större lönespridning".

– Vi har satsat på utbildning, jobbskatteavdrag och olika anställningsstöd som sänker arbetsgivarnas lönekostnader, men problemen är ändå väldigt stora. Lägre ingångslöner skulle ge ett bidrag. Det är ingen mirakelmedicin, men skulle ge effekter av värde. Man ska inte ställa olika åtgärder mot varandra, man måste se dem som komplement. Att man satsar på utbildning utesluter inte lägre löner, säger ordförande Lars Calmfors, enligt Arbetsmarknadsnytt och fortsätter:

– Min personliga uppfattning är att lönen för sådana här jobb bör ligga runt 15 000 kronor i månaden. Människor ska inte fastna i den här typen av anställningar, så man får ha anställningen max tre år. Sedan har man förhoppningsvis skaffat sig kompetens så att man kan gå vidare till andra jobb, sade han.

LO vill i stället satsa på utbildning och validering av utbildning och yrkesfärdigheter för att få fler nyanlända i arbetet:

– Vi är beredda att vända på varenda sten, men vi vill inte sänka löner. Att sänka löner sätter ett tryck nedåt, betonade Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare enligt Arbetsmarknadsnytt.

Se inspelningen: Måndagens presskonferens på AER:s hemsida.

Rådet instiftades av Svenskt Näringsliv

Arbetsmarknadsekonomiska rådet, AER, instiftades 2015 av Svenskt Näringsliv. Ordförande är nationalekonomen och professorn i internationell ekonomi Lars Calmfors. Professorerna Ann-Sofie Kolm, Tuomas Pekkarinen och Per Skedinger är ledamöter. Rådet har till uppgift att analysera lönebildningen, den aktiva arbetsmarknadspolitiken och arbetsrätten.

Källa: Wikipedia