Arbetsrätt
”Överklagandenämnden har fortfarande en roll”
EFTER AD-DOMEN. Arbetsdomstolens besked om att Polismyndigheten inte behövde följa ett beslut från Överklagandenämnden betyder inte att nämnden har spelat ut sin roll. Det anser Åsa Hollmén, sektionschef på Polismyndighetens hr-avdelning.
Hon har varit involverad i ärendet rörande Marie Jarnérus som överklagade tillsättningen av en chefstjänst och fick rätt i Statens överklagandenämnd men förlorade i AD. Åsa Hollmén tycker fortfarande att överklagandenämnden ”har en roll när det gäller att hantera anställningsärenden” men att den berörda myndigheten sist och slutligen ändå har att bedöma hur man ska tolka och hantera nämndens beslut.
Hon anser att avgörandet främst klargör att man inte kan anses ha blivit avskedad från en anställning man haft och fortfarande har kvar. Marie Jarnérus har ju hela tiden haft en anställning som kommissarie och kan då inte anses ha blivit av med sitt jobb. Åsa Hollmén anser att Statens överklagandenämnd i sin senare praxis fram till nu har blandat samman begreppet anställning med det uppdrag man kan ha inom ramen för en anställning.
– Vi hoppas att begreppen nu klarnar efter AD:s dom.
På frågan om man efter den senaste AD-domen kan betrakta överklagandenämnden som tandlös svarar Åsa Hollmén:
– Det ska inte jag svara på utan det blir upp till regeringen att se vad detta får för konsekvenser att agera utifrån det.
Som Lag & Avtal tidigare skrivit berättar ämnesrådet Kalle Sevilä, på Enheten för statlig arbetsgivarpolitik på regeringskansliet, att man har ögonen på tänkbara konsekvenser av AD:s bedömning.
– Vi tittar på det här senaste avgörandet tillsammans med avgörandet från 2016. Sedan får vi se vilka åtgärder som behöver vidtas. Men vi är ganska öppna när vi går in i detta.