Arbetsrätt
Ont i nacken? Böj dig inte för mobilen
ERGONOMI. Stirrar vi i mobilen med nacken böjd i 60 graders vinkel motsvarar det 27 kilo, lika mycket som en normalstor sjuåring. – Nackens leder och muskler klarar det en kort stund, men sitter vi så länge blir belastningen skadlig och vi får ont, säger fysioterapeut Mia Flygar Lechner.
Smärtor i nacke och skuldror är ett växande problem. Det märker fysioterapeuterna på Friskispraktiken.
– Jag tycker att jag har fler och allt yngre patienter, säger Mia Flygar Lechner.
Man kan misstänka att det ökande användandet av mobiler och paddor spelar in. En amerikansk forskningsstudie har kommit fram till att vi stirrar in i våra elektroniska favoriter i genomsnitt 2–4 timmar om dagen med nacken böjd i 60 graders vinkel. Trycket på nacken i den vinkeln motsvarar tyngden av ett sjuårigt barn.
– Vi är väldigt rörliga i nacken. Det gör att vi lätt hamnar i extrema lägen, säger Mia Flygar Lechner.
Det enda som hjälper mot framtida skador av den ensidiga belastningen är att minska tiden man utsätter sig.
– Lägg ifrån dig mobilen och titta på människorna omkring dig i stället, tänker jag ofta när jag sitter på tunnelbanan, säger Mia Flygar Lechner.
Mia Flygar Lechner jobbar med MDT, mekanisk diagnostik och terapi, McKenzie-metoden kallad. Den tycker hon är bra vid rygg- och nackbesvär. Grundidén för att förebygga besvären är att göra rörelser som är tvärtom mot dem som man har överbelastat kroppen med. Har man till exempel suttit hopsjunken mår den kutande ryggen bra av att svankas.
Det finns ett läge där huvudet vilar perfekt överst på kotpelaren, när kotorna är rakt ovanför varandra och öronen i linje med axlarna. Då behöver vi inte anstränga oss för att hålla upp huvudet. Den ställningen ska vi eftersträva när vi använder mobilen eller paddan, säger Mia Flygar Lechner.
– Det är viktigt att ta paus ofta, resa sig från stolen och göra något helt annat. Vi är gjorda för rörelse.
BILDSPEL: Övningarna som räddar nacken