Arbetsrätt
Manliga chefer tjänar 1 700 mer

Lönegapet mellan manliga chefer och kvinnliga har blivit än större, enligt Ledarnas årliga rapport. Sifferlösa tillsvidareavtal hjälper tydligen inte. <br/> – De är ett redskap på vägen, men det löser inte problemet, säger Annika Elias, Ledarnas ordförande.
Ledarnas chefslönestatistik bygger på uppgifter från 63 300 av totalt cirka 500 000 svenska chefer. Den visar att genomsnittschefen tjänar 36 500 kronor i månaden. Den visar också att lönegapet mellan manliga och kvinnliga chefer blir allt större. Förra året rapporterade Ledarna att gapet ökat från 1 200 kronor till 1 600 kronor mer i månaden till de kvinnliga chefernas nackdel. Nu har lönegapet växt till 1 700 kronor, trots en lönesättningsmodell som sägs gynna kvinnor.
Annika Elias ser dock sifferlösa avtal som en förutsättning för att lösa problemet.
– Att lönegapet har ökat är ännu ett starkt argument för att jobba mer med individuell lönesättning, med tydliga lönekriterier och lönepolicy, säger hon.
Lönesamtalen måste vara fokuserade på vars och ens resultat och mål. Det gäller att göra sig fri från de fördomar som finns om manliga respektive kvinnliga chefer, menar hon. En skillnad, som forskning har visat, är att kvinnor i högre grad än män känner sig i underläge i lönesamtalet.
Att män är bättre på att prata sig till högre lön i lönesamtalet, tror Annika Elias inte mycket på.
– Man ska inte kunna prata sig till högre lön. En riktig arbetsgivare ska kunna mäta resultatet och fokusera på det som är individuellt och mätbart.