Arbetsrätt
Macchiarini-utredaren: Nonchalant attityd till regler på KI
Skandalkirurgen Paolo Macchiarini borde aldrig ha anställs och rutiner för referenser och cv-granskning måste ses över. Det är några av slutsatserna i en rapport. - Det finns en nonchalant attityd till regler på Karolinska institutet, säger Sten Heckscher som lett utredningen.
(Uppdaterad) Ytterligare en utredning om ansvarsfrågorna i Macchiarini-affären presenterades i dag. Utredningen har letts av Sten Heckscher, tidigare rikspolischef och näringsminister. Utredningens dom över hur den italienska skandalkirurgen Paolo Macchiarini anställdes vid Karolinska Institutet, KI, är hård.
- Beredningen är slarvig och det finns ingen egentlig plan för hur det skulle gå till.
Sten Heckscher beskriver hur den dåvarande rektorn träffade Paolo Macchiarini på en konferens hösten 2009. Den italienska kirurgen besökte sedan KI flera gånger. Han höll seminarier och provopererade och lämnade in cv och meritförteckning. Det fanns varningsklockor som KI borde ha reagerat på, enligt Sten Heckscher. Från Florens kommer uppgifter att Paolo Macchiarini lämnat oriktiga uppgifter i sitt cv och en professor säger att Macchiarini saknar omdöme och inte kan samarbete. Det sägs också att Paolo Macchiarini är ”minst hypoman”.
- Jag har aldrig sett maken till negativa referenser. Det är verkligen ord och inga visor, säger Sten Heckscher.
Enligt Sten Heckscher nådda denna information KI:s dåvarande rektor men den fördes inte vidare till rekryteringsutskottet som har ansvar för att bereda ärenden om anställning av gästprofessorer.
- Utskottet får inte reda på någonting. Vi har hittat de här mejlen för att personer har mejlat till oss. Ni ska inte tro att de finns i akten, säger Sten Heckscher.
Förvaltningskulturen på KI är under all kritik, enligt Sten Heckscher. Han påpekar att referenstagning och diarieföring förstås ska göras, och att med en korrekt rekryteringsprocess hade Paolo Macchiarini med stor sannolikhet aldrig anställts.
- Regler finns där för att garantera rättssäkerheten. Det här måste KI ta itu med. Det är viktigt för framtiden.
Sten Heckscher anser att styrelsen på KI har ett ansvar för en stor del av det som hänt och för att se till att institutet har goda rutiner. Han är dock kritisk till att KI:s styrelseordförande Lars Leijonborg avgick i slutet av förra veckan.
- Leijonborgs beslut att avgå är olyckligt för KI. Det försämrar KI:s möjligheter att ta itu med det förbättringsmöjligheter som är angeläget. Han har goda kunskaper om vad som hänt.
- Det är närmast oansvarigt att avgå.
Utredning är beställd av KI:s styrelse och har granskat hur den italienske skandalkirurgen Paolo Macchiarini anställdes vid KI och vad som sedan hände.
Paolo Macchiarini arbetade på KI från senhösten 2010 tills han fick sparken i februari i år. Under den perioden fick tre patienter konstgjorda plaststrupar inopererade med en oprövad metod, vilket ledde till att två av dem avled.
Sten Heckscher påpekar också att resultaten av den utredning han lett överensstämmer med de som las fram i förra veckan av Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd.
Kjell Asplund ledde en utredning av Paolo Macchiarinis tid på Karolinska universitetssjukhuset.
Under måndagen svarade KI på kritiken. Lars Leijonborg, avgående styrelseordförande ansåg att utredningen gav en rättvisande bild av vad som hänt och höll med om att kulturen måste ändras.
Karin Dahlman-Wright, vikarierande rektor vid KI framhöll att arbetet för att undvika liknande händelser redan har påbörjats.
– KI ser allvarligt på den kritik som har kommit fram. Detta är ett fall där en lång kedja av felaktiga beslut eller avsaknad av beslut gjorde att en gästprofessor kunde bryta mot de regler och etiska principer som gäller för verksamhet inom KI. Macchiarini bär själv ett stort ansvar i detta men det är helt uppenbart att KI har brustit i sin kontroll av hur regler och rutiner efterföljs.
Läs rapporten här: Karolinska institutet och Macchiariniärendet.