Arbetsrätt

Macchiarini-affären: Två chefer på KS sparkas

Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Melvin Samsom, sjukhusdirektör på Karolinska Universitetssjukhuset, och Nina Nelson Follin, chefläkare, svarar på resultatet av den externa utredning som gjorts kring överläkaren Paolo Macchiarinis verksamhet vid Karolinska universitetssjukhuset under en pressträff i Stockholm. Foto: TT-Bild

En åtgärdsplan presenteras på Karolinska sjukhuset idag efter Macchiarini-skandalen. Kulturen på hela sjukhuset ska ses över och två chefer får lämna sina arbeten.

Publicerad

För två veckor sedan kom Kjell Asplund, ordförande i Statens medicinsk-etiska råd, med en rapport om vad som hände när skandalkirurgen Paolo Macchiarini anställdes som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, KS.

Nu har Karolinska tagit fram en åtgärdsplan med 33 förbättringspunkter.

- Vi tar samtliga punkter i utredningen på största allvar och kommer att fånga upp dem på olika sätt. Jag kommer att dela ut tydliga ansvar till olika chefer, men många av oss, för att inte säga alla, i organisationen kommer att vara delaktiga i förbättringsarbetet. Att förändra vår kultur så att den blir öppnare är exempelvis något som vi alla bidrar till, skriver sjukhusdirektör Melvin Samsom i en kommentar.

På Karolinska Sjukhusets hemsida konstateras att inga av de verksamhetschefer som anställde Paolo Macchiarini är kvar i sina chefsförordnanden. Dock får det två verksamhetschefer som haft ”time-out” under en period lämna sina uppdrag.

På sjukhusets hemsida står det vidare att: ”Hela Paolo Macchiarini-fallet är exceptionellt men som verksamhetschef har man ett formellt ansvar. Detta gör att två chefer nu lämnar sina chefsuppdrag på Karolinska Universitetssjukhuset.

Chefsläkaren Nina Nelson Follin sa under en presskonferens strax efter lunch i dag att det nu är viktigt att förbättra kunskapen om de regelverk som finns. Hon sa också att det finns mycket att göra för att förbättra arbetsmiljön och att arbetet med kvalitet och ökad patientsäkerhet kan gynna det arbetet.

- Det är också ett sätt arbeta med arbetsmiljön. Ingen mår bra av otydliga rutiner.