Arbetsrätt
LO-sprickan vidgas igen
Utåt sett enigt. Men det mullrar fortsatt i LO-leden kring las. Sju av 14 LO-förbund kallar Svenskt Näringslivs las-bud för en "krigsförklaring" medan tunga IF Metall håller dörren öppen.
– Det är klart det finns en risk för att det blir riktig turbulens i LO-borgen, säger Transports ordförande Tommy Wreeth.
Tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv enades om en uppgörelse i förra veckan – men LO:s styrelse sade nej. Ett enkelt beslut, skriver ordföranden för sju LO-förbund i Arbetet.
De sju förbundens, Byggnads, Målarna, Transport, Elektrikerna, Pappers, Fastighets och Seko, tydliga avståndstagande till Svenskt Näringslivs slutbud i las-förhandlingarna ska bland annat ses i skenet av att LO-förbundet IF Metall öppnat för att tillsammans med tjänstemännen hänga på det avtalet, trots LO:s utåt sett gemensamma nej förra veckan.
– Det finns uppenbart en spricka i för arbetarrörelsen så centrala frågor som anställningsskyddet. På måndag kan det bli ett stormigt möte i LO-styrelsen, anar Transportbasen Tommy Wreeth.
Sju av 14
"Skulle Svenskt Näringslivs förslag bli underlag för en ny lagstiftning så är det en krigsförklaring mot LO och alla medlemmar i ett LO-förbund."
Varför har bara sju av 14 förbund skrivit under artikeln?
– Jag utesluter inte att fler kan hänga på, säger Tommy Wreeth.
Svenskt Näringslivs las-bud innebär försämringar nästan rakt igenom, enligt Transportbasen.
– Det är tryggheten i anställningen som är det viktiga, även om det finns en del bra i omställningspaketet, säger han.
Ur det perspektivet kan han förstå IF Metalls resonemang.
Varnar för konflikt
– Jag kan förstå hur Metall tänker. De har medlemmar på stora arbetsplatser som kan drabbas av strukturomvandlingar. Då förstår jag att omställning är viktiga ingredienser. Men för oss är anställningstrygghet det absolut viktigaste, säger Wreeth.
Tillsammans med de övriga sex förbundsordförandena i debattartikeln flaggar han för en konfliktfylld lönerörelse där frågor om anställningstryggheten nu kommer att betonas hårdare.
– Det är kanske fel samordning i LO-borgen, säger Wreeth och syftar på industrifackens löneförhandlingar som är i sitt slutskede.
De får inte, och kan inte, kasta in nya trygghetsfrågor i förhandlingarna. Det kanske borde vara andra som gick före i de här frågorna, säger han.
"Bred lösning"
Samtidigt meddelar akademikernas paraplyorganisation Saco att man kommer att ställa sig bakom avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK, rapporterar Sveriges Radio Ekot .
Saco anser att det är viktigt att arbetsmarknadens parter själva kommer överens om villkoren på svensk arbetsmarknad.
– Det här avtalet rör så pass stor del utav arbetsmarknaden och nu när vi från Saco ställer oss bakom så kommer ju även väldigt många medlemmar på offentligsidan att stå bakom det här. Så vi ser att vi har en bred lösning och den tycker vi att regeringen ska gå fram med, säger Sacos ordförande Göran Arrius till radion.
Saco är kritiskt till vad den statliga utredningen om arbetsrätten kommit fram till.
– Alltså, vi tycker att den, på många sätt, förändrar balansen på arbetsmarknaden i alldeles för stor omfattning och vi tycker att den här utredningen bör man faktiskt kasta i papperskorgen, säger han.
Olle Lindström/TT