Arbetsrätt
LO-fack hoppar på las-uppgörelse
LO-facken Kommunal och IF Metall hoppar på las-överenskommelsen som Svenskt Näringsliv och PTK tecknat tidigare. – Till vår glädje på den här resan har IF Metall och Kommunal anslutit sig, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp på en presskonferens.
(Uppdaterad) De två LO-facken har bestämt sig för att haka på partsöverenskommelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv – en uppgörelse som slöts för en dryg månad sedan.
Då valde LO att säga nej, men under tiden har det framför allt från IF Metall funnits signaler om att man ändå ville haka på överenskommelsen, som nu regeringen sagt sig villig att göra till lag i stället för den politiska utredning som av många fått tummen ner.
Överenskommelsen tar sikte på den privata arbetsmarknaden och gör att man får en annan utbildningsnivå på arbetskraften och bidrar till omställningen av svensk arbetsmarknad, enligt Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.
– Det är viktigt att man kan behålla rätt kompetens, säger han om förslaget till ändrade turordningsregler.
– Uppgörelsen innebär även att en arbetsgivare blir tvungen att använda turordningsregler när man drar ned på sysselsättningsgraden, tillägger han.
I uppgörelsen bekräftas även att heltid är normen på svensk arbetsmarknad, enligt Dahl.
Facken har enligt uppgörelsen kvar möjligheten att ogiltigförklara en uppsägning genom en försäkringslösning, enligt Martin Wästfelt.
Han lyfter även fram att allmän visstid byter namn till särskild visstid och att den typen av anställning ska omvandlas tillsvidareanställning efter tolv månader.
IF Metall: Viktigt få bukt
– När vi inte nådde riktigt fram tyckte vi att vi behöver göra ett nytt försök och få de här sakerna på plats, säger Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, om varför IF Metall tillsammans med Kommunal gått vidare trots att LO valt att inte fortsätta förhandla om avtalet.
Han säger att uppgörelsen är viktig för att hantera ökad osäkerhet på arbetsplatser, med visstidsanställningar, inhyrd personal och tekniksprång.
– För vår del har det varit viktigt att få bukt på de här sakerna.
Han tillägger att utbildningsdelen av uppgörelsen är viktig, där man ska kunna vidareutbilda sig i upp till tre terminer med 80 procent av lönen under ett arbetsliv.
– För oss är det naturligt att alltid sätta oss vid förhandlingsbordet om det är möjligt att förbättra villkoren för medlemmarna, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.
Enhälligt stöd
Enligt både Ingelskog och Veli-Pekka Säikkälä har stödet från förbundens styrelser varit enhälligt.
Även Svenskt Näringslivs styrelse har enats bakom uppgörelsen, enligt Mattias Dahl.
Ett förslag om en fortsatt utredning av a-kassan ingår även i uppgörelsen, vilket varit viktigt för IF Metall, enligt Säikkälä.
– Det finns inget som helst intresse av att splittra LO. Vi tycker det är bra med ett starkt LO, säger Martin Wästfelt.
Fler LO-förbund kan när som helst ansluta sig till uppgörelsen.
– Ju förr desto bättre, säger Mattias Dahl.
Förhandlingarna över
– Nu är förhandlingarna definitivt över, säger Mattias Dahl, om den uppgörelse som träffats.
Överenskommelsen mellan de fyra parterna, med justeringar för villkoren för så kallad hyvling och särskild visstidsanställning, efter krav från IF Metall och Kommunal, skickas nu som den ser ut till regeringskansliet.
Under beredningen av frågorna där, med sikte på lagstiftning, kommer Kommunal och IF Metall kommer liksom PTK och Svenskt Näringsliv få vara med och påverka utformningen då de är så kallade avtalsbärare.
Olle Lindström/TT
Missa inga nyheter - beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev