Arbetsrätt
Liberalerna står bakom las-budet
Liberalerna säger ja till las-förslaget som Svenskt Näringsliv och tjänstemannakartellen PTK kommit överens om. Statsministern säger att regeringen ska analysera partsförslaget.
Sedan tidigare har även regeringens andra samarbetsparti Centern sagt sig stå bakom förslaget som ett alternativ till den statliga utredningen som politikerna beställt.
– Jag är övertygad om att parternas förslag kommer att vara i linje med det som Liberalerna tycker är bra, säger L-ledaren Nyamko Sabuni till Dagens industri.
Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centern säger att det bra att L har samma linje som Centern.
– Vi har hela tiden sagt att vi jobbar vidare med utredningen men är beredda att lyssna på parternas förslag, säger Ådahl,
LO har däremot sagt enhälligt nej till förslaget. Men Sabuni stänger dörren till politiska förhandlingar för att lösa den frågan.
– Ska vi ta parternas överenskommelse så bör det vara fullt ut såsom parterna vill se den, inte att vi ska börja luckra upp den med nya förhandlingar i regeringskansliet. Jag välkomnar gärna en begäran från parterna. Om S skulle tycka att det är bättre än Toijer-utredningen, så är vi på, säger Sabuni.
Statsminister Stefan Löfven (S) noterar Liberalernas hållning och, som han beskriver det, det allt större intresset för överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemännens PTK.
– Vi måste naturligtvis titta också på överenskommelsen och analysera den, men vi har fortfarande beredningen kvar att göra av utredningen som är ute på remiss. Vi ska bereda den enligt konstens alla regler, säger Löfven.
Men Löfven vill inte ta ställning till om överenskommelsen ska ersätta utredningens förslag.
– Överenskommelsen blir ytterligare ett underlag.
Han vill inte heller värdera överenskommelsen i fråga om vad den innebär för balansen mellan facken och de anställda gentemot arbetsgivarna. Han har inte studerat den tillräckligt än, säger han.
Behålla balansen
– Hela utgångspunkten är att vi ska landa i något som behåller balansen på arbetsmarknaden, där det blir ett byte bytet mellan arbetsgivarnas behov av flexibilitet och löntagarnas behov av ökad trygghet.
Han har dock uttalat sig om förslagen i utredningen som regeringen beställde. Enligt statsministern rubbar de sammantaget balansen till nackdel för löntagarna.