Arbetsrätt

Lektor i arbetsrätt: Utredningarna snabbt inaktuella

Någon lag om integritetsskydd i arbetslivet ser det inte ut att bli. Teknikutvecklingen går för snabbt. – Utredningarna blir inaktuella, säger Annamaria Westregård, universitetslektor i arbetsrätt vid Institutionen för handelsrätt vid Lunds universitet.

Publicerad
Annamaria Westregård, universitetslektor i arbetsrätt vid Lunds universitet. Foto: Erika Weiland/Apelögar

Regeringen har vid upprepade tillfällen försökt skapa en lag om integritetsskydd i arbetslivet. Nya utredningar presenterades 1998, 2002 och 2009. Annamaria Westregård tvivlar på att lagen någonsin kommer.

Hon anser att det bästa nog är om företag och fack kan komma överens om lokala avtal och policyer för vilka rutiner som ska gälla för saker som telefon, e-post, sociala medier och droger.

För två år sedan förslog en utredning att det skulle vara förbjudet för arbetsgivare att kräva utdrag ur belastningsregistret. Utredningens slutsatser hann knappt presenteras förrän en ny nätsajt öppnade, där alla gratis kan söka bland brottmålsdomar.

– Allt är plötsligt så offentligt. Då kroknar ju sådana här utredningar, säger Annamaria Westregård.

Hon började forska om integritet i arbetslivet 1991. Först debatterades om arbetsgivaren skulle ha rätt att läsa medarbetarnas e-post. I dag är det mer var gränserna går för vad en medarbetare eller chef får skriva på sociala medier.

– De lagar som finns fungerar fortfarande, även när det gäller sociala medier. Problemet är inte lagarna, utan att folks dåliga omdöme syns fortare där, säger Annamaria Westregård.