Arbetsrätt
Kommun överklagar friande dom för vindrickande anställd
Domen som friade den vindrickande vårdanställda överklagas nu till Arbetsdomstolen. Mora kommun anser att tingsrätten tolkat situationen helt fel.
Lena Heed Sandlund drack sex centiliter vin tillsammans med de boende på ett gruppboende i Mora när en ny grill skulle invigas förra påsken. För det fick hon en skriftlig varning av sin arbetsgivare Mora kommun. Hon fick höra att hon brutit mot anställningsavtalet och att det hon gjort var särskilt allvarligt eftersom det skett i en situation när hon var ansvarig för andra människors hälsa.
Hon vägrade att genomföra en alkoholscreening som kommunen hade beställt, men gjorde sedan en i egen regi för att bevisa att hon inte hade missbruksproblem.
Men kommunen drog in hennes medicinska delegation och skickade hem henne.
Lena Heed Sandlund stämde kommunen i tingsrätten och krävde att varningen skulle tas bort. Tingsrätten gav henne rätt. Den kom bland annat fram till att kommunen inte gjort klart vad som avses med nolltolerans. Å ena sidan har kommunen sagt att det inte är tillåtet att dricka alkohol på arbetet överhuvudtaget. Å andra sidan har den hänvisat till alkohollagen, där gränsen för vad som avses med alkoholdryck går vid 2,25 volymprocent, resonerade tingsrätten.
Men Mora kommun menar i överklagandet att Lena Heed Sandlund inte varnades för att hon brutit mot alkohol- och drogpolicyn utan mot anställningsavtalet. När hon drack vin på jobbet visade hon prov på en grov vårdslöshet där hon riskerade de boendes omvårdnad och säkerhet, anser kommunen.
Mora kommun är särskilt kritisk till att tingsrätten inte alls gått in på att Lena Heed Sandlund efter grillfesten hade ensamsovande jour för fem förståndshandikappade personer som medicinerade för epilepsi och diabetes där det krävdes att hon skulle kunna göra snabba bedömningar om medicineringen.
Kommunen understryker att en vårdare med medicinsk delegation omfattas av patientsäkerhetslagen. Det innebär att hon omfattas av samma sanktioner som hälso- och sjukvårdspersonal. Kommunen är även kritisk till att tingsrätten inte har vägt in att den medicinskt ansvarige sjuksköterskan bedömde att Lena Heed Sandlunds agerande var så allvarligt att hon drog in hennes medicinska delegation och gjorde en lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen.