Arbetsrätt

”Jag ser uppdragen mest som en hobby”

Anna, som jobbar för Testbirds, har valt att vara anonym i texten eftersom hon efter intervjun insåg att hon omedvetet råkat bryta mot ett anställningsavtal, genom att ha Testbirds parallellt med sitt vanliga jobb. ”Detta är något som jag önskar ta upp med berörd arbetsgivare, i stället för att denne ska läsa det i er tidning”, säger Anna och sätter därmed fingret på ett av glappen i gig-ekonomin. Foto: Mujo Korach/TT

Anna är en 26-årig stockholmska, just nu mellan två jobb, på resa för att hälsa på pojkvännen som arbetar utomlands. Sitt extraknäck för Testbirds kan hon sköta varifrån som helst i världen, bara hon har den mjukvara hon använder med sig. Men hon betraktar det inte som ett jobb, snarare en hobby.

Publicerad

– Det hade varit kul att kunna försörja sig på det men det går inte. Jag tycker att det är kul att testa och gräva efter fel och det är roligt att kunna hjälpa till, säger hon.

Hon får betalt för det hon gör i svenska kronor till sitt konto på plattformen, som hon kan begära en utbetalning till sitt bankkonto från när hon vill, som på prylförsäljningssajter. Lönen är ofta en kombination mellan grundlön och provision, men det är små summor: mellan 100 och 400 kronor i grundlön, provisionen kan vara mellan 3 och 50 kronor per bugg hon hittar, beroende på hur allvarlig den är.

Anna har en gymnasieexamen i el- och datateknik. Hon fick jobb samma dag hon tog studenten och har sedan dess jobbat med att monitorera och supporta servrar. Testbirds ser hon som en hobby och fortbildning.

– Jag gör hellre det här än ser på tv.

Du registrerar din profil, berättar hon. Där lägger man in information: bostadsort, ålder, levnadsvanor, intressen, kompetenser, vilka devices man använder.

– Cheferna på Testbirds sätter ihop uppdrag utifrån kundföretagens önskemål och väljer ut passande testbirds.

Du läser igenom villkoren för de uppdrag du väljs ut till och tackar ja eller nej. När du får en aktiv inbjudan är det bara att köra i gång. Det kan handla om att hitta buggar, testa användarvänlighet, recensera gränssnitt. Uppdragen är ofta korta; en eller ett par timmar, och resultaten levereras till uppdragsgivaren i ett formulär på sajten. Det är många som gör samma uppdrag och den som hittar buggen först får betalningen.

I snitt gör Anna kanske ett uppdrag i månaden, mer är det inte. Hon vill inte jobba åt plattformar i andra länder än Sverige.

– Jag håller mig helst till plattformar som har kontor och anställda i Sverige. Jag ska kunna lita på att det är säkert, att arbetskulturen är schysst, veta att jag får betalt. Jag lägger ju ner min tid och själ i detta även om det inte ger några större summor.

Skulle du göra det ideellt?

– Jag tror faktiskt det. Jag ser att det utvecklar mig i jobbet.

Vilken relation tycker du att du har gentemot företaget?

Det är inte helt lätt att svara på, och när hon funderat en stund säger hon:

– Det är väl en behovsanställning som jag ser det.

Vem betalar skatt och sociala avgifter?

– Det är en väldigt bra fråga. Jag har fyllt i mitt personnummer, men det där känns som en gråzon.