Arbetsrätt
IF Metall: Sänkt lön och kortare arbetstid inte okej
IF Metall kräver ersättning till 16 medlemmar som alla gått med på att sänka sina löner för att hjälpa arbetsgivaren att spara pengar i dåliga tider. På måndagen stämde facket Teknikarbetsgivarna och företaget Ålö Cylinder för brott mot kollektivavtalet.
Mot slutet av förra sommaren hade bolaget en vikande orderingång. Anställda vid monteringen skulle då få byta från tvåskift till dagtid. Det innebar att sju av 15 skulle behöva sägas upp på grund av arbetsbrist.
Bolaget kallade till förhandling. Men så kom personaldirektörerna på att det fanns ett alternativ. Om alla hjälpte till genom att underteckna nya individuella överenskommelser skulle arbetsgivaren slippa säga upp personal. Uppgörelsen gick ut på att samtliga anställda vid monteringen skulle vara arbetsbefriade 20 procent och minska sin månadslön med 10 procent. Personalen skrev på, allihop. Senare skrev även en anställd vid godsmottagningen på samma avtal. Förhandlingen om uppsägning på grund av arbetsbrist ställdes in.
Bolaget och Teknikarbetsgivarna anser sig ha rätt att ändra månadslönen och menar att det avtal som personalen skrivit på är en frivillig överenskommelse. Begreppet "frivillig överenskommelse" finns nämligen med i kollektivavtalet som gäller mellan parterna.
Men IF Metall är av en annan mening. Rättsligt sett är det en permittering, hävdar facket. Enskilda överenskommelser om avdrag från lön på grund av arbetsbefrielse strider mot kollektivavtalet och är därför ogiltiga, fortsätter IF Metall i stämningsansökan till AD. Ett avtal som kommit till genom hot om uppsägning är inte en frivillig överenskommelse, skriver förbundet och siktar in sig på ordet frivillig.
Principen om att lönen inte är en frivillig överenskommelse kom till 1923. Bakgrunden var att företag i dåliga tider tvingade arbetarna att sänka sina löner med hot om uppsägning. Samtidigt gjorde arbetarna samma sak i goda tider, använde sig av stridsåtgärder för att kräva löneökningar.
Parterna kom då överens om att detta inte var hållbart. En skrivelse fördes in i kollektivavtalet som förhindrade att ändringar i lönen gjordes på det sättet. Begreppet frivillig överenskommelse gäller bara när en enskild anställd och arbetsgivaren kommer fram till att lönen är felaktig. IF Metall hänvisar till en AD-dom 1984 där en överenskommelse om lönesänkning ogiltigförklarades av rätten.
Chefsjuristen Dan Holke vid LO-TCO Rättsskydd driver ärendet tillsammans med IF Metalls jurist Darko Davidovic. Om det blir ett fall för AD kan domen få stor betydelse för hela branschen.