Arbetsrätt

”I arbetsrätten är vi ibland närmast Vänsterpartiet”

Magnus Persson tror att coronakrisen kommer att få långtgående effekter på arbetsrätten. Det gäller a-kassan, där han menar att det ökar sannolik­heten för att den blir statlig. Foto: Rickard Nilsson/TT

MOT VÄGGEN. Magnus Persson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna, anser att det är ett nederlag ifall parterna inte enas om arbetsrätten. Han anser att partiet ligger långt till vänster i frågor om arbetsrätt.

Publicerad

Magnus Persson är Sverigedemokraternas förstanamn i arbetsmarknadsutskottet. Arbetet i riksdagen har vänts upp och ned sedan i mars.

Hur påverkar coronakrisen ditt eget arbete?

– Det är väldigt intensivt. Frågor som ­annars kan beredas på ett år ska beredas på en vecka nu.

Utredningen om en moderniserad arbetsrätt blir klar i maj. Vad hoppas du av den utredningen?

– Jag hoppas att parterna kommer överens. Det är den svenska modellen. Det är ett neder­lag om så inte sker. Jag hoppas på att man är konsekvent och inte bara tittar på stora företag. Det är i de små företagen som jobben skapas.

Hur tror du att coronaepidemin kommer att påverka arbetsrätten på sikt, efter akutåtgärderna?

– Vi kommer att få en annan syn. Ta a-kassan. Nu ser vi ett problem. Det är 66 procent som är anslutna. Då kanske en statlig allmän a-kassa är att föredra. Det har SD drivit hela tiden. Jag tror också att vi kommer att ha färdiga förslag så att man kan trycka på knappen om det behövs i nästa kris. Titta på arbets­rätten. Det kommer att lyftas enormt många frågor för att vi inte ska hamna i den här situa­tionen igen.

Hur ser du på visstidsanställningar?

– Det är en stor del av svenska arbetsmarknaden. Det kommer alltid att finnas behov av det. Men det får inte missbrukas.

Vad anser du om så kallad hyvling?

– Samma sak där. Det ska inte missbrukas. Men, kan man gå ned i tid i stället för att sägas upp är det bättre. Jag har frågat arbetstagare om detta och många vill faktiskt jobba deltid. Ofta lyssnar man inte på den aspekten.

Hur många undantag ska det vara i Las?

– SD har ett förslag att höja undantaget från dagens två till fem personer i företag som har upp till tio anställda. Sedan får vi se vart utredningen hamnar. Vi låser oss inte.

Hur arbetar du i utskottet för att hitta allianser med andra partier?

– Jag har en öppen dialog. För att hitta gemen­samma yrkanden skickar jag frågan till andra partier. Det är lättare med M och KD när vi är överens i en fråga. Vi har svå­rare med Socialdemokraterna, även i de fall vi tycker lika. De är arroganta. De väljer hellre att rösta nej till sina egna förslag bara för att det är vi som lägger förslagen i utskottet. Det skickar märkliga signaler till väljarna.

Vilket parti ligger ni närmast på det arbetsrättsliga området?

– I företagsfrågor ligger vi nära Moderaterna. I vissa frågor som exempelvis utstationering ligger vi närmare Socialdemokraterna, eller till och med närmare Vänsterpartiet. Sett över hela arbets­marknads­politiken ligger vi närmare Socialdemokraterna än Moderaterna. Jag brukar säga att SD är garanten i det konservativa blocket för att inte arbetsmarknads­politiken ska gå för långt till höger.

Skulle du säga att arbetsrätten är det politikområde där SD ligger längst till vänster i förhållande till andra områden?

– Absolut.

Vilket parti ligger ni längst ifrån?

– Centerpartiet. Ingen tvekan. De vill ­luckra upp arbetsrätten helt. Det är en hyperliberal politik. Centern är ett extremt parti när det gäller arbetsmarknadspolitik.

Det finns ett förslag om att det ska bli fler regionala skyddsombud. Hur ser du på det?

– Jag ser inga problem med fler skyddsombud. Men fackförbunden ska inte utse skyddsombuden. Socialdemokraterna vill ha kontroll över företagen. Vi har lagt ett skarpt förslag om att ombuden ska jobba direkt ­under Arbetsmiljöverket.

Hur ser du på EU:s förslag om minimilöner?

– Det är vi väldigt negativa till. Hela den här processen visar hur naiva Socialdemo­kraterna har varit när det gäller den sociala pelaren.

Du har tidigare jobbat som byggnads­arbetare. Finns det något i arbetsrätten som specifikt påverkar den branschen?

– Ja, det är utstationerad arbetskraft. Vi vill ha en reglerad arbetskraftinvandring. Nu varslas byggnadsarbetare och ersätts med ­utländsk arbetskraft. Det ska inte vara konkurrensstyrt utan behovsprövat.

Du är kritisk till LO, varför då?

– Problemet är att de har tappat sitt uppdrag. Vi kan titta på Danmark där man har skiljt sig från politiken. I Sverige har LO blivit ett redskap för Socialdemokraterna. Det kommer inte att funka i långa loppet. På sikt måste de tänka om. Det är ingen tillfällighet att vi växer i LO-kollektivet. Jag vill se ett LO som ändrar riktning och stöder alla sina medlemmar.

Hur är relationen mellan LO och SD?

– På lägre nivåer är det inga bekymmer. På hög nivå är det väldigt rostigt. Det är uselt.

Magnus Persson väljer 3

ÅLDER: 49.

FAMILJ: Särbo och två barn från tidigare äktenskap.

BOR: Bromölla.

BAKGRUND: Jag har jobbat som byggnadsarbetare i 26 år. Jag har varit skyddsombud och hela tiden politiskt intresserad, men fann mig inte till rätta hos Socialdemokraterna utan gick med i Sverigedemokraterna 2004, och blev invald i kommun­fullmäktige för Bromölla 2006. Nu är jag ord­förande i kommunfullmäktige.

UTANFÖR JOBBET: Det är jakt för hela slanten. Mina söner är med och jagar och jag har tre jakthundar.

☐ Moderaterna - ☑ Kristdemokraterna

☐ Ligga på stranden - ☑ Snickra på huset

☐ Rådjursstek - ☑ Älgstek