Arbetsrätt

Glömde tjänstevapnet – är kvar som polischef

Ulf Bajas, gruppchef på citypolisens lokalpolisområde Normalm i Stockholm, funderar inte så ofta på varningen han fick. ”Nej, jag tänker inte på det längre. Men jag låser in mitt vapen”, säger han. Foto: Sanna Percivall
Lag & Avtal 1/2016.

EFTER DOMEN. Polischefen glömde tjänstevapnet i omklädningsrummet i samband med ett fotbollsderby. Han fick en varning. Helt rätt, anser Arbetsdomstolen.<br/>– Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv, säger Ulf Bajas.

Publicerad

Ulf Bajas var ansvarig chef för ett 30-tal poliser som skulle se till att ordningen upprätthölls under och efter ett fotbollsderby på Friends Arena. Till en början var det ett helt vanligt arbetspass, men det skulle visa sig bli extra långt. Efter matchen drabbade supportrar oväntat samman i Vasa­stan i Stockholm. Ulf Bajas och hans avdelning fick rycka ut en gång till för att reda ut situationen.

I samband med oroligheterna skadade en av polismännen sin hand. Eftersom Ulf Bajas som chef hade ett arbetsmiljöansvar var han tvungen att söka reda på den skadade polisens gruppchef. Att få kontakt med honom tog längre tid än väntat och hela arbetspasset blev längre än vanligt. Inte förrän framåt morgonen kunde Ulf Bajas rulla hemåt. Men när han väl kommit hem dröjde det inte lång stund förrän telefonen ringde. En kollega hade hittat hans tjänstevapen – på en bänk i omklädningsrummet.

– Då tänkte jag ”å nej, varför glömde jag det? Det var väl onödigt”. Men det går inte att älta det där.

Ulf Bajas tilldelades en varning av polisens personalansvarsnämnd. Han var helt överens med arbetsgivaren om felet han hade begått. Men Polisförbundet hörde av sig och ville att Arbetsdomstolen skulle pröva om några förmildrande omständigheter i fallet kunde ha någon påverkan på varningen. Ulf Bajas hade ju glömt vapnet i polisens omklädningsrum, som är inom det så kallade skalskyddet. Bara poliser hade tillgång till omklädningsrummet, det var mitt i natten när vapnet glömdes och arbetspasset hade varit ovanligt långt och tufft.

– Jag hade inget att förlora på att låta AD pröva mitt fall. För min del har det mindre betydelse, men nu är det klargjort hur liknande situationer ska bedömas. Det hela föll på vad det var som jag glömde, vapnet. Det kan inte anses som ringa. Jag kan inte säga emot det. Samtidigt bekräftar AD i domen de omständigheter som vi räknade upp. Det känns bra att de tas med i helhetsbedömningen, säger Ulf Bajas.

Första tiden efter att han hade fått varningen tänkte han på den och kontrollerade några extra gånger att han inte hade glömt vapnet framme. Nu har det snart gått två år sedan det där arbetspasset i augusti 2014. Ulf Bajas jobbar på som vanligt. Han funderar inte så mycket på händelsen längre. Men ibland kommer den tillbaka i tankarna. Som för några dagar sedan, när det var dags att rycka ut på ännu ett fotbollsderby.

– Efter fotbollsmatchen tänkte jag: ”Jag går in och byter om först, sedan tar jag med mig alla grejer och låser in dem.” Men då sa jag faktiskt till mig själv: ”Nej, nu håller du dig till din vanliga rutin.” För min egen skull måste jag hålla mig till den. Jag brukar alltid först låsa in vapnet, sedan byta batteri till radion, sedan byta om till civila kläder. Många poliser har samma rutin. Men det finns ingen sådan fastlagd som alla måste följa, säger Ulf Bajas.

I samband med den nya polisorganisationen fick alla chefer söka om sina tjänster. Ulf Bajas fick tillbaka sin chefstjänst som gruppchef på citypolisens lokalpolisområde Normalm i Stockholm.

På så sätt ledde varningen inte till några konsekvenser.

– Jag har samma arbetsuppgifter som tidigare. Det är bara det att efter omorganisationen så ligger det lite mer ansvar på oss som är gruppchefer, säger han.

Ulf Bajas ögnar snabbt igenom domen som ligger på bordet framför honom. Han läser högt stycket där det står ”Beaktansvärd risk för att vapnet skulle hamna i orätta händer”. Just den meningen fäller det hela, konstaterar han.