Arbetsrätt

Forskare: Så ska arbetsgivare våga satsa på fler kvinnliga chefer

Foto: Colourbox

Arbetsgivares antaganden om kvinnors val av längd på föräldraledigheten kan missgynna karriärmöjligheterna för de nordiska kvinnorna. Det konstaterar två forskare som förespråkar åtgärder som kan korta frånvaron från arbetsplatsen och underlätta familjelivet.

Publicerad

Forskarna Julian Vedeler Johnsen och Katrine Vellesen Løken, forskare respektive professor i nationalekonomi, vid universitetet i Bergen, menar att familjepolitiken i de nordiska länderna behöver bli mer flexibel för att underlätta för kvinnor att göra karriär.

Svensk familjepolitik har tagit flera steg i rätt riktning med RUT-avdrag för hushållstjänster och avskaffande av vårdnadsbidraget, skriver de i rapporten för Studieförbundet näringsliv och samhälle, SNS.

– Viss familjepolitik, som barnomsorg, kan förbättra jämställdheten, men annan politik kan bidra till brist på jämställdhet. Även om den långa föräldraledighetens direkta effekter inte är negativa kan det finnas skepsis hos arbetsgivare mot att befordra kvinnor till nyckelpositioner av rädsla för långa kärriäravbrott kopplat till att få barn. Det kan vara en anledning till att de nordiska länderna har så få kvinnliga chefer, säger Katrine Vellesen Løken.

Julian Vedeler Johnsen och Katrine Vellesen Løken föreslår därför två saker:

1. Inför rätt till barnomsorg för de minsta barnen. Svenska föräldrar borde erbjudas en möjlighet att byta ut 6 månader av föräldraledigheten mot en garanterad förskoleplats.

2. Subventionera hushållstjänster. Det finns belägg för att RUT-avdraget bidragit till att öka gifta kvinnors arbetsutbud.